Volledig scherm
© Foto Jan Houwers

Opheldering geëist over debacle Zutphens duurzaamheidsterrein

ZUTPHEN - Wethouder René Sueters moet nog vóór de eerstvolgende raadsvergadering in Zutphen volledige openheid geven over zijn rol in het debacle rondom duurzaamheidscomplex De Kas. Daartoe wordt hij gesommeerd door de fractie van D66, die bovendien inzage wil in alle correspondentie rondom dit dossier.

Sueters (Burgerbelang Zutphen Warnsveld) wordt door de oppositiepartij ter verantwoording geroepen omdat er beschuldigingen aan zijn adres zijn geuit over ingefluisterde adviezen. De wethouder zou Driekant Buiten, het bedrijf dat tot voor kort hoofdhuurder was van De Kas, hebben geadviseerd hard op te treden tegen onwillige onderhuurders toen zij afgelopen zomer in conflict raakten. De beschuldigingen komen van Henk Smit, directeur van Driekant Buiten, die Sueters dubieus handelen verwijt.

Op spits drijven
De Kas stond in het verleden bekend als De Kaardebol en is gevestigd in het Emerpark, aan de Harenbergweg in Zutphen. Eind oktober besloot Driekant Buiten te stoppen met de exploitatie van het gemeentelijk complex, nadat Smit ook was gebotst met de gemeente. Hem werd verweten dat hij zaken met onderhuurders 'op de spits zou drijven'. "De stappen die ik allemaal had gezet, waren juist geweest op advies van de wethouder", verklaarde Smit onlangs in deze krant.

Inlichtingen
D66 heeft gisteren bij het Zutphense college van burgemeester en wethouders een officieel verzoek om inlichtingen ingediend. Dit betekent dat de bijgevoegde vragen - het zijn er liefst 34 in totaal - behandeld moeten worden tijdens de eerstvolgende raadsvergadering, op 6 december.

Twijfels
De vragen gaan bijna allemaal over het handelen van Sueters. De wethouder zelf las afgelopen maandag nog een verklaring voor aan de Zutphense raadsfracties waarin hij aangaf dat 'slechts met de partijen is meegedacht'. Van adviezen over het voeren van een harde lijn, zoals Smit stelt, is volgens Sueters geen sprake geweest. D66 twijfelt aan die verklaring en wil daarom volledige opheldering en eist daarbij ook alle correspondentie op.

Zutphen