Volledig scherm
Na veel kritiek over 'half werk' wordt de Oude IJsselbrug in Zutphen alsnog volledig blauw geverfd. © Patrick van Gemert/Zutphens Pers

Oude IJsselbrug wordt volledig blauw, Zutphenaren mogen mee verven

Na veel kritiek over 'half werk' wordt de Oude IJsselbrug in Zutphen alsnog volledig blauw geverfd. Dat heeft het plaatselijke college van burgemeester en wethouders vandaag besloten. Bijzonder is dat inwoners van de Hanzestad mee mogen verven.

Vorige week liet de gemeente Zutphen nog weten dat de 345 meter lange brug voorlopig niet over de hele lengte geverfd zou worden in de nieuwe kleur 'Zutphens blauw'. De gebroken wit gekleurde aanbrug aan de kant van wijk De Hoven zat volgens de gemeente nog 'goed in de verf’, bovendien was er geen budget om óók dit deel van de brug in de nieuwe kleur te verven. Dat besluit leidde tot veel kritiek.

Het college heeft vandaag besloten de aanbrug alsnog te betrekken bij de werkzaamheden en hier extra financiële middelen voor te zoeken. Volgens wethouder Oege Bosch is 'goed geluisterd naar signalen vanuit de samenleving'. Hij zegt dat Zutphenaren binnenkort mogen mee verven, als zij dat willen. "We hebben vanuit diverse bronnen het signaal gekregen dat de nu niet geschilderde aanbrug er nogal uitspringt ten opzichte van de overige, blauwe brugdelen. Dat is niet wat we willen."

Inwoners

Volgens Bosch stond het verven van de aanbrug eigenlijk pas over een aantal jaar gepland. "We maken het nu in één keer af, de aannemer is nu toch bezig. Onder begeleiding van onder anderen mensen van de Zutphense schildersvakschool (Schilder^sCOOL, red.) mogen inwoners mee verven. We moeten dit nog organiseren en er is ook nog geen dag voor gepland, maar het leek ons leuk om dit zo te doen."

Het idee om de brug door inwoners te laten verven komt overigens niet van de gemeente zelf. Vorige week werd het voorstel geopperd op Facebook, als een soort burgerinitiatief. Het plannetje werd toen nog door de gemeente verboden, omdat er 'levensgevaarlijke situaties' zouden kunnen ontstaan. Bosch: "Daarom doen we het nu ook onder begeleiding."

Zutphen