Volledig scherm
© Thinkstock

Parkeren dit jaar grote verliespost in Zutphen

ZUTPHEN - De gemeente Zutphen haalt dit jaar naar verwachting veel minder parkeergeld op dan eerder is begroot. Het verschil bedraagt een kwart miljoen euro. Dat blijkt uit de meest recente bestuursrapportage die onlangs door de gemeente Zutphen is vrijgegeven.

Bij het opmaken van de gemeentelijke begroting voor 2016 rekende Zutphen nog op zo'n 1,55 miljoen euro aan parkeerinkomsten. Dat is geld wat wordt binnengehaald met onder meer de verkoop van parkeervergunningen en parkeerbonnetjes uit automaten.

De opbrengst blijkt tot op heden ver achter te blijven bij de verwachtingen. Daarom is door het plaatselijke college van burgemeester en wethouders een soort winstwaarschuwing afgegeven voor de jaarrekening. Zutphen denkt nu dit jaar zo'n 1,3 miljoen euro op te halen aan parkeergeld.

Er is vooralsnog geen verklaring voor de teruglopende parkeerinkomsten. "We hebben dit niet onderzocht", zegt een woordvoerder van de gemeente. "Het zou te maken kunnen hebben met de werkzaamheden aan onder meer de Groenmarkt en Basseroord eerder dit jaar, maar dat is dus niet duidelijk." Wel heeft Zutphen in de begroting voor volgend jaar alvast de verwachte inkomsten voor parkeren naar beneden bijgesteld. Dit omdat de parkeeropbrengsten de laatste jaren een dalende lijn vertonen.

De opening van een nieuwe parkeergarage achter het NS-station in Zutphen gaat mogelijk ook gevolgen hebben voor de toekomstige parkeerinkomsten van de gemeente. De parkeergarage is eind dit jaar gereed en moet plaats bieden aan 375 auto's. De parkeergarage vervangt de huidige gratis parkeerplaatsen achter het station, maar zal mogelijk ook concurrerend zijn met betaald-parkeerplekken in het Zutphense centrum.

Zutphen