Volledig scherm
De kinderen van groep 5/6 van De Plotter wachten in spanning af, terwijl hoedenontwerpster Margreet Woertman en beeldend kunstenaars Peter Kalkowsky en Dorine de Soet samen met Monique Philippo en juf Berith de hoeden aan een deskundige blik onderwerpen. foto Ab Hakeboom

Petje af voor 21 zelfgemaakte hoeden

ZUTPHEN - Dat kinderen erg creatief zijn bleek gisteren op basisschool De Plotter in Zutphen. Afgelopen dinsdag en vorige week dinsdag kregen de leerlingen van groep 5/6 een hoedenworkshop van modeontwerpster Monique Philippo. Gistermorgen werden de hoeden gejureerd door twee beeldend kunstenaars en een hoedenontwerpster. Er kwamen vijf winnaars uit de bus.

De spanning liep hoog op, want iedereen wilde natuurlijk wel winnen. Monique Philippo: "De kinderen waren helemaal opgewonden. Toen de winnaars bekend waren gemaakt, zijn de kinderen even buiten gaan uitrazen."

De winnaars zijn Berrak, Ahmed, Daphne, Guido en Nena. Daphne doopte haar hoed 'de gouden roos'. Ze zette er gouden rozen op en maakte er een lange gouden sleep aan. Guido, de zoon van Monique, gaf zijn creatie de naam 'de golf' en maakte op zijn vilten hoed een blauwe golf met schelpen en stenen. Hij was tijdens de eerste workshop ziek, maar ging de tweede keer wel. "Anders zouden ze denken dat mijn moeder hem gemaakt heeft."

's Middags gingen alle leerlingen met hun hoed en een bijpassende outfit op de foto. De foto's komen in een mapje in het Stedelijk Museum in Zutphen te liggen bij de tentoonstelling 'Van de Hoed en de Rand'. De hoeden van de vijf winnaars gaan daar ook heen en komen naast de hoed te staan die koningin Beatrix op had toen ze Zutphen tien jaar geleden bezocht.

De leerlingen zijn twee keer anderhalf uur bezig geweest en het resultaat daarvan zijn 21 prachtige, hele verschillende hoeden. Alle kinderen brachten zelf een hoed van riet of vilt mee of een pet. Daarvan maakten ze naar aanleiding van een zelf bedacht thema een hele nieuwe hoed. Legosteentjes, rietjes, roerstaafjes, wattenbolletjes, vloerbedekking, papier en stof, het kwam er allemaal aan te pas.

Monique: "Ik heb gezegd dat ik niets meer terug wilde zien van de originele hoed en heb gevraagd of ze in de hoogte wilde werken. De resultaten zijn echt heel mooi."

Monique was bang dat de jongens de workshop een meidending zouden vinden, maar dat bleek helemaal niet zo te zijn. "Ik had uit de bibliotheek veel voorbeelden meegenomen, zoals een cowboyhoed en een Charlie Chaplinhoed. Ze waren gelijk enthousiast."

Monique kwam op het idee toen ze zelf een hoedenworkshop deed in Zutphen. Samen met Riette Sommerdijk besloot ze twee scholen te benaderen. "De creativiteit van kinderen is veel groter dan die van volwassen, dat zie je aan de hoeden. Het kan niet gek genoeg." Riette Sommerdijk gaf de workshop aan groep acht van de J.F. Kennedyschool.

Zutphen