Volledig scherm
De Wildeman, Zaadmarkt 88 in Zutphen, hier zat Museum Henriette Polak . foto Ab Hakeboom

Pianomuseum minstens twee jaar in Zutphen

ZUTPHEN - Het museum voor historische piano's in Zutphen gaat in de loop van 2017 open.

Het mag van de gemeente in elk geval twee jaar in gebouw De Wildeman, het voormalige museum Henriëtte Polak aan de Zaadmarkt, worden gehuisvest. De initiatiefnemers streven naar een permanent museum in dit gebouw.

Dit zei directeur Jurn Buisman van het Amsterdamse museum Geelvinck zondag bij gelegenheid van het fortepianofestival dat afgelopen weekeinde en het weekeinde daarvóór in Zutphen plaatshad. De oude piano's en aanverwante instrumenten die naar Zutphen verhuizen - zeker méér dan veertien, aldus Buisman - zijn afkomstig uit de zogenoemde Sweelinck-collectie van dat museum.

Hoewel het Henriëtte Polak al sinds 31 december 2015 dicht zit, kan het geplande pianomuseum er nog steeds niet in. Het pand moet eerst helemaal leeg zijn. Dit heeft te maken met de planning van museum Hof van Heeckeren aan 's-Gravenhof, waarin Henriëtte Polak en het eveneens al gesloten Stedelijk Museum (Rozengracht) worden samengevoegd. De opening daarvan is gepland in het voorjaar van 2017. Buisman: ,,Zodra we in De Wildeman kunnen beginnen, hebben we vier tot vijf maanden nodig om het pand in te richten.''

  1. 'Heit al geheurt' maakt comeback in Hanzehof

    'Heit al geheurt' maakt comeback in Hanzehof

    Het Zutphens is een stadsdialect dat langzaam uitsterft. Dit tot verdriet van Frans Velthuis en Rob van Druten. Twee ras-Zutphenezen die ooit het satirische, cabareteske (actualiteiten)programma Heit al geheurt maakten voor stadszender Berkelstroom TV. Met de toevoeging is bek ('is terug') maakt Heit al geheurt in september 2018 een rentree. In de theaterzaal van De Hanzehof, met een avondvullende cabaretvoorstelling, grotendeels in plat-Zutphens. 

Zutphen