Volledig scherm
Foto ter illustratie © Venema Media

Plan voor windmolens in Zutphen krijgt tegenwind

Wethouder Harry Matser had donderdagavond in de Burgerzaal in Zutphen een boodschap die lang niet bij alle aanwezigen in goede aarde viel: het plan voor drie windmolens in Eefde-West moet doorgaan. Niet omdat iedereen het er mee eens is, maar omdat dat in het algemeen belang is. 

“Er is een lastige tegenstelling tussen datgene wat maatschappelijk verantwoord lijkt en wat men in het gebied wil. Ik heb het gehoord dat u dat niet wil, ook al denken sommigen van u van niet”, richtte Matser het woord tot omwonenden. “Maar we moeten ook een afweging maken tussen het persoonlijke en het algemene belang en wij heb gekozen voor het algemene belang. Hoe ingewikkeld en lastig dat ook is.”

Initiatiefnemers IJsselwind en het Waterschap Rijn en IJssel hebben al jarenlang een plan om drie windmolens neer te zetten op Zutphens grondgebied langs het Twentekanaal. In maart sprak het Zutphense college zich uit voor dat plan. “Er is heel veel klimaatambitie in Nederland en windmolens zijn een manier om ambities om te zetten in resultaat”, motiveerde Matser donderdag dat besluit. “Het is nodig dat er nu tot actie wordt overgegaan. Natuurlijk gaat dat in ons drukke land gepaard met omwonenden die er niet blij mee zijn, ik snap dat compleet.”

Stress

Na de vakantieperiode heeft de gemeenteraad in Zutphen het laatste woord. In aanloop daar naartoe konden donderdag veel betrokkenen het woord voeren over de windmolens. De direct omwonenden zijn fel tegen. Daarbij speelt ook het gevoel dat het gebied teveel wordt benadeeld door de industrie op bedrijventerrein De Mars, de rondweg richting Eefde, windmolen- en zonne-energieplannen en mogelijke gezondheidsrisico’s waar momenteel onderzoek naar wordt gedaan. “Zutphen heeft in Eefde-West al voor heel veel narigheid gezorgd”, vindt bewoner Klaas Bron van het bewonersplatform. “Er is hier in het gebied stress, overlast en ziekte, het is geen gezonde omgeving.” Er werden de afgelopen tijd dan ook 62 zienswijzen ingediend tegen het ontwerp-bestemmingsplan dat de windmolens mogelijk moet maken.

Bedenkingen

In Zutphen zelf heeft Burgerbelang grote bedenkingen, maar verder lijkt er veel politiek draagvlak te zijn. Voor de initiatiefnemers is het ook van groot belang dat de Zutphense gemeenteraad in september instemt. Begin oktober moeten ze namelijk de benodigde SDE-subsidie aanvragen. Als dat niet lukt wordt er waarschijnlijk minder subsidie uitgekeerd. Dat zou een direct effect hebben op het financiële rendement van de windturbines en de revenuen die terugvloeien naar de directe omgeving, waarschuwen de initiatiefnemers.

  1. Mark uit Zutphen is koning, nee de keizer, van de unieke glazen zwembaden voor de jetset die niet alleen in geld wil zwemmen
    PREMIUM

    Mark uit Zutphen is koning, nee de keizer, van de unieke glazen zwembaden voor de jetset die niet alleen in geld wil zwemmen

    Zelf woont Mark Hoentjen in een gewoon huis in Zutphen. Zijn klandizie verkeert in de absolute upper class met huizen van een miljoen euro en meer. Hij bouwt in het atelier van zijn Zutphense bedrijf Underwaterwindows spectaculaire transparante wanden voor zwembaden en pools van regeringsleiders, koninklijke families en succesondernemers, topvoetballers en topartiesten.

Zutphen