Volledig scherm
Het mislukte landschapskunstwerk Het Witte Lint bij Zutphen verandert vanaf februari in Het Groene Kralensnoer. © Zutphens Persbureau

Planten en bloembollen veranderen fiasco Het Witte Lint bij Zutphen voor 300.000 euro in Het Groene Kralensnoer

De provincie Gelderland begint woensdag met de aanleg van Het Groene Kralensnoer langs de provinciale weg N348 bij Zutphen. Het mislukte landschapskunstwerk Het Witte Lint maakt zo plaats voor verschillende soorten groen. Deze combinatie moet bijen vlinders en uiteindelijk vogels naar de N348 trekken. In totaal gaat Het Groene Kralensnoer Gelderland 300.000 euro kosten.

Een kruidenmengsel en honderdduizend bloembollen moet Het mislukte landschapskunstwerk Het Witte Lint definitief doen veranderen in Het Groene Kralensnoer. De provincie Gelderland begint woensdag met het kappen van de overgebleven meidoorns langs de provinciale weg N348 en legt de eerste hand aan de beplanting van het nieuwe project Het Groene Kralensnoer.

 100.000 bloembollen

Bomen en lage beplanting worden straks afgewisseld met meer open gedeelten die moeten aansluiten bij het landschap. Gelderland maakt volgens provinciewoordvoerder Michel Hulsink daarbij gebruik van al bestaande bomen langs de N348. Alle meidoorns worden daarentegen verwijderd. Voor de witte zuiltjes wordt een nieuwe bestemming gezocht. De karakteristieke wal blijft, maar wordt op een aantal plaatsen minder zichtbaar omdat daar beplanting komt. Voor de beplanting wordt een strook ingezaaid met een kruidenmengsel. In oktober worden hierin nog honderdduizend bloembollen geplant.

Er worden via het kruidenmengsel dertig verschillende soorten planten geplaatst, waaronder lage heester, zodat er van het vroege voorjaar tot het late najaar groen te zien is. Het Groene Kralensnoer moet bijen, vlinders en andere insecten aantrekken. Deze insecten moeten uiteindelijk vogels naar de N348 lokken.

Opruimwerkzaamheden

De werkzaamheden beginnen woensdag en als de weersomstandigheden goed blijven moet de beplanting vrijdag 15 maart klaar zijn. Tot dinsdag 30 april is de aannemer nog bezig met opruimwerkzaamheden en in oktober gaat hij de bollen planten. Voor de werkzaamheden hoeven geen wegen afgezet te worden. Alle werkzaamheden kunnen vanuit de berm worden uitgevoerd. 

Er worden alleen borden geplaatst met daarop werk in uitvoering en een snelheidsbeperking. Werkzaamheden die vanaf de rijbaan moeten worden uitgevoerd, zoals aan en afvoer van materialen gebeurd zoveel mogelijk op zaterdag om de doorstroming van de provinciale weg doordeweeks zo min mogelijk te belemmeren.  

Het Witte Lint

Het Groene Kralensnoer is de opvolger van het compleet mislukte landschapskunstwerk Het Witte Lint. Het kilometerslange bomenlint bestond uit scheefgegroeide meidoorns, die allemaal zijn aangetast door een kever. Het Witte Lint werd voor 1,6 miljoen euro aangelegd. Van de 1177 oorspronkelijke bomen zijn er door toedoen van de perenprachtkever nog maar een paar honderd over. Het idee achter het kunstwerk was volgens de provincie ‘dat er een eindbeeld ontstond waar kunst, natuur en inrichting en inpassing van het wegtracé en vormgeving van de kunstwerken verbonden zijn’. Zover is het nooit gekomen. 

  1. Als het nodig is, gaat wielerheld Theo gauw weer de baan op
    PREMIUM
    video

    Als het nodig is, gaat wielerheld Theo gauw weer de baan op

    Een zwart gat? Welnee. Het leven van Theo Ankoné gaat gewoon door na het neerzetten van een nieuw werelduurrecord wielrennen op een buitenbaan voor tachtigplussers (30 kilometer en 603 meter). De 85-jarige Warnsvelder geniet intens na van het huzarenstukje dat hij donderdagavond leverde in Geleen. En Turbo Theo waarschuwt zijn mogelijke opvolger alvast: ,,Als iemand anders mijn record dit jaar nog verbetert, krijgen ze in Limburg weer met mij te maken. Dan waag ik onmiddellijk een nieuwe poging.’’

Zutphen