Volledig scherm
De fout op de muur in Zutphen © Sander Grootendorst

Poëzieblunder op Zutphense muur

ZUTPHEN - Pijnlijk. Zo valt de taalkundige uitglijder in een op een gevel nabij de Zutphense Agnietensteeg aangebracht gedicht van Ida Gerhardt op z’n zachtst gezegd te omschrijven. In de titel van het stuk poë- zie, getiteld Onvervreemdbaar, ontbreekt de letter ‘d’.

Het gedicht maakt deel uit van een in de maak zijnde muurpoëzieroute in Zutphen, die acht locaties gaat aandoen. ,,Die uitglijder doet zeer”, zegt Henk Gombert, initiatiefnemer van de poëzieroute. Gombert gaat donderdag zelf de ladder op om de blunder te herstellen.

Stagiair
Gerhardts gedicht werd twee weken geleden op een pleintje bij de Agnietensteeg op de gevel geschilderd door een stagiair van vakschool Cibap. „Maar ik neem de fout volledig voor mijn rekening”, aldus Gombert. „Ik had moeten zien dat er een letter ontbreekt in de titel, maar ik heb eroverheen gelezen.”

Gombert werd vorige week door Eke Mannink geattendeerd op de taalblunder. Zij maakt deel uit van dichterscollectief Vlinderwerk en is betrokken bij het muurpoëzieproject. Gombert: „Eke belde me met de mededeling dat er een fout zat in de schildering van Gerhardts gedicht. Dat kwam wel even aan. Doet nog steeds zeer. Ik ben zeker viereneenhalf jaar druk geweest met dit project. Als er dan iets mis gaat, baal je daar verschrikkelijk van.”

Rechtzetten
Gombert gaat de misser donderdag zelf rechtzetten. „Ik ga in de Agnietensteeg de ladder op en zal de letter ‘d’ toevoegen. IJs en weder dienende uiteraard. Als het erg slecht weer is, moeten we het nog even uitstellen...”

De bedoeling is dat er in Zutphen een poëzieroute ontstaat langs de zogenoemde stadsdiagonaal in de binnenstad. Daar moet op acht verschillende locaties werk te zien zijn van dichters die een link met Zutphen hebben, zoals onder andere Gerhardt, J.C. Bloem, Ton Luijten en Paul Rodenko.

Zutphen