Volledig scherm
De overvallers meppen met grof geweld de ruiten in bij een slapende vrouw in Raalte. De vrouw werd in korte tijd voor de tweede keer overvallen. © Opsporing verzocht

Politie arresteert twee Zutphenaren voor reeks overvallen op oudijzerhandelaren

ZUTPHEN - De politie heeft maandagochtend in Zutphen twee mannen aangehouden in verband met de reeks overvallen op oudijzerhandelaren in deze regio. Het gaat om een man van 21 en een man van 33, beide afkomstig uit Zutphen.

Ze worden verdacht van betrokkenheid bij in ieder geval drie recente overvallen. Het gaat om de overval op een handelaar in Wierden op 24 oktober vorig jaar. Daarbij werd geschoten en raakte de Wierdenaar gewond. Ook verdenkt de politie beide mannen van betrokkenheid bij de overval op een 54-jarige vrouw in Raalte op 30 januari dit jaar. De vrouw, zuster van een oudijzerhandelaar, werd midden in de nacht in haar woning overvallen en zwaar mishandeld. De twee opgepakte Zutphenaren worden ook verdacht van betrokkenheid bij de overval op 3 februari op een 57-jarige man in Warnsveld.

Overval Wierden

De 21-jarige Zutphenaar wordt daarnaast ook verdacht van betrokkenheid bij een gewelddadige overval in Wierden. Daarbij werd een 47-jarige inwoner van Wierden in juni 2016 door drie personen beroofd toen hij zijn woning verliet. Hierbij raakte hij gewond door een kogel in zijn bil.

Drietal

Inmiddels zitten drie verdachten vast voor de reeks overvallen. Eerder al, op 15 februari, werd een 28-jarige Zutphenaar aangehouden. 

Oudijzerboeren

De afgelopen drie jaar zijn er zeker tien gewelddadige overvallen gepleegd op oudijzerboeren en hun familieleden. De politie had de afgelopen tijd al een Zutphense dadergroep op het oog van 3 tot 4 personen, die mogelijk betrokken zijn bij de overvallen. Hoewel de politie Oost-Nederland met 25 rechercheurs vol inzet op het oplossen van de reeks overvallen, liep het onderzoeksteam tegen een muur van onwil en stilzwijgen op. Het was duidelijk dat veel mensen meer informatie hadden, maar niemand durfde officieel bij de politie te getuigen waardoor het moeilijk was om sluitend bewijs te vergaren.

Zie ook:

Daders brute overvallen op oud-ijzerhandelaren komen uit ‘eigen kring’

  1. Burgerinitiatief om brug af te schilderen strandt op veiligheid

    Bur­ger­ini­ti­a­tief om brug af te schilderen strandt op veiligheid

    Als we nou circa honderd vrijwilligers op de been kunnen brengen die onder begeleiding van een schildersbedrijf het restant van de Oude IJsselbrug gaan schilderen. Met dit idee maakte Zutphenaar Remy Koppel het Facebook-evenement 'Oude IJsselbrug schilderen; meld je aan en verf geschiedenis' aan. De gemeente Zutphen maakte woensdagmiddag duidelijk dat zij dit burgerinitiatief omwille van de veiligheid absoluut niet kan toestaan.

Zutphen