Volledig scherm
PREMIUM
Exterieur van de rechtbank in Zwolle. © Screenshot Google Streetview

Politiemol uit Zutphen bekent lekken naar criminelen

Politiemol Jesper D. (28) uit Zutphen moet, als het aan justitie ligt, zelf de cel in. De officier eist bij de rechtbank in Zwolle twee jaar cel tegen hem. Voor het lekken van informatie uit het politiesysteem aan criminelen en het schenden van het ambtsgeheim. D. geeft deels toe, maar naar zijn motief blijft het gissen.

Telkens weer proberen de drie rechters in Zwolle verdachte Jesper D. zover te krijgen dat hij zijn motief prijsgeeft. Waarom lekte hij informatie uit het politiesysteem? Over belangrijke, ernstige zaken, zoals een serie brute overvallen op handelaren? Overvallen, zoals in Raalte en Wierden, waarbij slachtoffers gewond raakten? Waarom doet nota bene een politieman dit? Iemand die bij zijn aanstelling de belofte heeft afgelegd, waarin hij heeft gesteld het ambtsgeheim te respecteren?

  1. ‘Ik gun iedereen heel erg zoveel mogelijk uit het leven te halen, inclusief de dood’
    PREMIUM
    INTERVIEW

    ‘Ik gun iedereen heel erg zoveel mogelijk uit het leven te halen, inclusief de dood’

    Na een jarenlange toename neemt het aantal geregistreerde gevallen van euthanasie af. Het aantal aanmeldingen bij de Levenseindekliniek stabiliseert. Is Nederland een beetje euthanasiemoe? ,,Daar geloof ik niets van. Hoe kan je daar moe van zijn?’’ zegt Agnes Wolbert (60) uit Zutphen. Zij is directeur van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE). ,,Artsen worden kopschuw door de harde taal van het Openbaar Ministerie.’’

Zutphen