Volledig scherm
© Thinkstock

Problematisch gebruik sociale media dreigt voor klein deel Gelderse jeugd

ZUTPHEN - Vijf procent van de jongeren loopt risico op problematisch gebruik van sociale media. Twee procent dreigt in de problemen te komen door het gamen.

Dat blijkt uit een onderzoek van de GGD Noord- en Oost-Gelderland onder ruim 15.000 leerlingen van de tweede en vierde klas van het voortgezet onderwijs, die in 2015 een vragenlijst via internet invulden. Problematisch gebruik van sociale media komt het vaakst voor bij meisjes, vmbo-leerlingen en allochtone jongeren, problematisch gamen vooral bij jongens.

De meeste jongeren zijn dagelijks actief op sociale media, velen doen daarbij positieve ervaringen op. Zo blijkt dat de meeste jongeren (86 procent) wel eens een compliment krijgen via sociale media. Risico-jongeren krijgen vaker te maken met vervelende ervaringen op internet, ernstige depressieve gevoelens, ziekteverzuim, spijbelen en alcoholgebruik. Gebruik van sociale media of gamen wordt problematisch als jongeren daardoor bijvoorbeeld te weinig slapen, hun huiswerk niet meer af krijgen of zelfs laten liggen, of hun vrienden niet meer zien. Risico-jongeren krijgen ook vaker te maken met psychosociale problemen en depressieve gevoelens. Bij 20 procent van de problematische gebruikers is zelfs sprake van ernstige depressieve gevoelens, vinden ze hun gezondheid vaker matig of slecht, blijven zij vaker ziek thuis of spijbelen meer, drinken vaker alcohol, en vertonen ze meer zitgedrag.

De GGD geeft in samenwerking met scholen voorlichting over wijs omgaan met sociale media. Ook worden ouders voorgelicht over het belang van mediawijsheid.

Meer informatie op www.ggdnog.nl.

Zutphen