Volledig scherm
Annelies de Jonge.

Raad Zutphen spreekt afkeuring om konijn uit hoge hoed bij Het Plein

De gemeenteraad heeft maandagavond haar afkeuring uitgesproken vanwege een konijn dat uit de hoge hoed kwam bij Het Plein. Het miljoenentekort bij de sociale dienst van Zutphen en Lochem komt deels doordat er veel meer mensen bij Het Plein werken dan gedacht.  

Er werken niet 116 fte (voltijdsbanen) mensen bij Het Plein, maar 160. Dat er voor 44 fte meer mensen werken, kwam naar voren uit een 'formatie-onderzoek' bij de sociale dienst. Het verschil in aantal werknemers is deels oorzaak van het miljoenentekort bij de sociale dienst. Zutphense raadsleden kwamen gisteravond woorden tekort om hun ongenoegen en verbazing uit te spreken.

9,5 miljoen euro

Vorige maand werd duidelijk dat Het Plein dit jaar afstevent op een tekort van 9,5 miljoen euro. Dat zou komen door hogere uitgaven aan uitkeringen, personeels- en uitvoeringskosten. Maar dat een van de lijken uit de kast 38 procent méér werknemers bij Het Plein blijkt te zijn, en dat dit pas naar voren kwam uit onderzoek, verbaast raadsleden zeer: ,,Er hadden toch eerder signalen moeten zijn", vonden zij. En ,,Ze moeten er met de benen uit hebben gehangen."

Van de 9,5 miljoen euro moet Zutphen 8,3 miljoen ophoesten, waarvan nog voor 5,5 miljoen euro dekking moet worden gevonden. ,,Het verschil heeft ons ook hogelijk verbaasd", verzekerde wethouder van financiën, Oege Bosch (VVD) tijdens de forumbespreking. ,,Maar gelukkig kan het worden gedekt uit de reserves voor het sociaal domein."

Schrik

Die woorden wekten alleen maar verbazing en ongenoegen. ,,Ik schrik hier van", zei André Oldenkamp (ChristenUnie). ,,Als ik geconfronteerd zou worden met zo’n groot probleem, dan zou ik ervan wakker liggen. Ik proef niet de urgentie dat hier iets grondig mis is."

Ook Bas van der Veen -  partijgenoot van Bosch - was uiterst kritisch. ,,Ik sla hier echt steil van achterover. Dat er meteen constructief wordt gekeken hoe dit op te vangen met gemeentelijke middelen. Er is een verschil van 38 procent in de formatie. Ongelofelijk dat er binnen Het Plein de bestuurlijke ruimte is geweest om de boel zo te laten ontsporen." De raad is verbaasd dat de wethouders (die ook in het bestuur van Het Plein zitten) het tekort niet zagen aankomen.

Getergd

Verantwoordelijk wethouder De Jonge reageerde getergd.Ze snapte de verbazing niet en meldde dat het tekort zich eind vorig jaar al aandiende. De indieners reageerden daarop dat het 'in de regie' niet goed is gegaan, in de personeelskwestie.

Zutphen