Volledig scherm
© Foto Jan Houwers

Raad Zutphen wil uitleg over 'adviezen' wethouder

ZUTPHEN - Welke rol heeft wethouder René Sueters de afgelopen maanden gespeeld in het conflict rondom het gemeentelijk duurzaamheidscomplex De Kas in Zutphen? Dat willen Zutphense raadsleden weten nu beschuldigingen aan het adres van de bestuurder zijn geuit over ingefluisterde adviezen.

Henk Smit, directeur van Driekant Buiten - het bedrijf dat tot voor kort hoofdhuurder was van De Kas, zei vorige week in een interview met deze krant dat Sueters hem zou hebben geadviseerd hard op te treden tegen onwillige onderhuurders. Sueters zou onder meer hebben geadviseerd onderhuurders te confronteren met forse huurverhogingen toen zij niet wilden luisteren.

Bedenkelijk
Verschillende raadsleden willen nu uitleg van de wethouder, temeer omdat Sueters zelf altijd heeft aangegeven dat hij zich afzijdig hield in het geschil en Smit later botste met de gemeente Zutphen omdat hij de zaken met onderhuurders 'op de spits zou drijven'. Carel Lammers, raadslid van oppositiepartij D66, zegt Sueters hierover te gaan bevragen: "Als de beweringen van Smit kloppen, en de wethouder dus inderdaad een grote rol heeft gespeeld, dan is dat zeer bedenkelijk."

Huurpijzen
Coalitiepartij PvdA wil ook opheldering, zegt raadslid Marjolijn Moester. "Wij zijn ook benieuwd waarom enerzijds door de wethouder toezeggingen zijn gedaan aan de onderhuurders over bijvoorbeeld vaste huurprijzen en anderzijds geen enkele van die toezeggingen is opgenomen in de huurcontracten met Driekant Buiten." Bert Jansen van BewustZW stelt dat de 'onderste steen boven moet komen': "Ik wil de waarheid weten. Sueters heeft ons wat uit te leggen."

Forumvergadering
Maandag wordt de situatie rondom De Kas, in het verleden bekend als De Kaardebol, besproken tijdens een zogeheten forumvergadering. Sueters liet eerder aan de Stentor weten zich niet in de uitspraken van Smit te herkennen.

Zutphen