Volledig scherm
De meidoorns van landschapskunstwerk Het Witte Lint bij Zutphen zijn aangetast door de perenprachtkever. © Ronald Hissink

Rechtopstaande bomen zijn optie voor Het Witte Lint bij Zutphen

De provincie Gelderland sluit niet uit dat de kenmerkende scheve bomen definitief verdwijnen bij landschapskunstwerk Het Witte Lint langs de N348 bij Zutphen. Rechtopstaande bomen zijn een optie bij het herstel van het geflopte bomenproject.

De provincie Gelderland is bereid om nieuwe bomen voor landschapskunstwerk Het Witte Lint weer rechtop te laten groeien. In het najaar komt de provincie met meerdere ideeën voor herstel van het bomenproject, dat 1,6 miljoen euro kostte. Minimaal één van de varianten wordt een herstelactie met rechtopstaande bomen. Dat hebben Gedeputeerde Staten van de provincie Gelderland laten weten na Statenvragen. Bovendien wordt er voor het herstelplan advies ingewonnen bij een ecoloog of bomendeskundige.

Oorzaak

Volgens het provinciebestuur is scheefstand niet de oorzaak van de aantasting door de perenprachtkever. De problemen hadden ook met rechtopstaande bomen kunnen ontstaan. Toch kijkt de provincie wel naar opties voor rechtopstaande bomen. Hoewel het provinciebestuur in de beantwoording erkent dat het gebruik van scheefstaande bomen een essentieel onderdeel is van het kunstwerk langs de N348 bij Zutphen.

Van de 1177 meidoornbomen die deel uit maken van landschapskunstwerk Het Witte Lint tussen Zutphen en Eefde staan er nog 610 overeind. Verreweg het grootste deel van de nog overgebleven meidoorns kan ook worden afgeschreven, liet de provincie Gelderland in juli weten. 

Zutphen