Volledig scherm
De St Janskerk in Zutphen. © AB HAKEBOOM

Restauratie Sint Janskerk in Zutphen aanstaande

Het had wat voeten in de aarde, maar de financiering van de restauratie van de Sint Janskerk in Zutphen is nu dan toch bijna rond. V

oorzitter Willibrord Wedemeijer van de Stichting Vrienden van de Nieuwstadskerk, zoals de Sint Janskerk ook wel wordt genoemd, meldt dat de financiering nagenoeg rond is en dat het startschot voor het project op zondag 10 september tijdens het Open Monumentenweekend wordt gegeven. 

Bestuurslid Herman Heuver van de parochie HH. Twaalf Apostelen houdt nog een kleine slag om de arm, aangezien de parochie zelf nog een deel van het benodigde geld bij elkaar moet brengen. Maar ook Heuver hoopt dat er in september met het werk kan worden gestart, dat vervolgens ongeveer een half jaar in beslag zal nemen.

Niet alleen de toren van de kerk aan de Nieuwstadskerksteeg wordt gerenoveerd, maar ook het dak. Ruim 750.000 euro moet de renovatie gaan kosten. Onder anderen de provincie, de gemeente Zutphen en de Stichting Sociaal Fonds Sint-Walburgis droegen bij. De gemeente Zutphen benoemde de dertiende-eeuwse kerk vorig najaar tot Monument van het jaar. Dat nieuwe tweejaarlijkse initiatief van de gemeente is bedoeld als steun in de rug voor monumenten die aan een opknapbeurt toe zijn.

Steigers

Tijdens de restauratie wordt de toren waarschijnlijk aan de buitenkant toegankelijk gemaakt voor bezoekers. Hoe dat precies wordt ingevuld moet nog bepaald worden, maar de kans is groot dat mensen straks via de steigers de restauratie kunnen volgen en van het uitzicht kunnen genieten. Waarschijnlijk wordt daar ook een educatief project in samenwerking met scholen aan gekoppeld.

Na de restauratie wordt de toren ook aan de binnenkant opengesteld voor publiek, een uitdrukkelijke wens van de gemeente. “De toegankelijkheid moet nog wel verbeterd worden”, licht Heuver toe. “Er zijn nu nog hoge ladders van tien meter en een paar lastige knooppunten.

Dak

Het onderste deel met stenen trap blijft authentiek.” De toren van de Sint Janskerk heeft geen omloop, bezoekers zullen dus alleen uitzicht hebben vanaf de dakvoet van de torenspits en door de zogeheten galmborden. Verder wordt ook de houtconstructie in de toren verbeterd, het voeg- en metselwerk hersteld en zwakke plekken in het dak aangepakt.

De Stentor nieuwsapp, download nu! Klik hier voor iOS of hier voor Android!

Zutphen