Volledig scherm
De PvdA in de gemeente Brummen zet zich in voor een veiliger schoolfietsroute tussen Eerbeek en Zutphen. © PvdA Brummen-Eerbeek

Roep om passende maatregelen op schoolfietsroute Eerbeek-Zutphen

Veel ouders van kinderen die afhankelijk zijn van de schoolfietsroute tussen Eerbeek en Zutphen houden dagelijks hun hart vast of hun zoon of dochter wel veilig thuiskomt. Deze ouders, Veilig Verkeer Nederland (VVN) afdeling Eerbeek-Hall en de PvdA-fractie vinden dat op deze route passende maatregelen noodzakelijk zijn om de veiligheid van fietsers te vergroten.

Vorm een projectgroep 'Veilig fietsen in de gemeente Brummen', is een van de aanbevelingen die de PvdA eind vorige week in een document heeft overhandigd aan wethouder Peter Paul Steinweg.  De aanbevelingen zijn voortgekomen uit de presentaties van bezorgde ouders en VVN afdeling  Eerbeek-Hall eind juni in het Tjark Rikscentrum in Eerbeek. In de projectgroep zou de afdeling verkeersveiligheid van de gemeente samen met ouders, dorpsraden en VVN nader naar knelpunten en mogelijke oplossingen moeten gaan kijken.

Risicofactoren

Als belangrijkste risicofactoren van de schoolfietsroute tussen Eerbeek en Zutphen worden genoemd: de 60-kilometerwegen met veel sluipverkeer en brede landbouwvoertuigen, het ontbreken van verkeersborden waarop de maximumsnelheid wordt herhaald, te weinig snelheidsbeperkende drempels, geen vrijliggende fietspaden, een slecht wegdek, onoverzichtelijke bochten en hoge begroeiingen. 

De PvdA ziet in dit verhaal ook een rol weggelegd voor de fietsende schooljeugd zelf. Die kan door onderweg de smartphone op zak te laten en 'niet breed uit te waaieren over de smalle wegen' een bijdrage leveren aan de veiligheid van zichzelf en andere verkeersdeelnemers.

Zutphen