Volledig scherm
Zutphen aan de Berkel en de IJssel. © Bram van de Biezen

Ruim een miljoen voor betere waterhuishouding in Zutphen

De gemeente Zutphen wil extra investeren in maatregelen die inspelen op het veranderende klimaat en in cleantech in de binnenstad. De provincie wordt gevraagd om 1,1 miljoen euro voor dat doel uit te mogen geven. Het geld komt vrij binnen het met provinciaal geld gefinancierde project Rivier in de Stad, dat onder anderen de herinrichting van de IJsselkade omvat. Het omvangrijke project werd opgestart in 2012 en loopt nog door tot 2022.

Doordat vorig jaar duidelijk werd dat een vergraving van de IJssel niet het gewenste effect heeft en daarom niet doorgaat komt er 4,5 miljoen euro vrij binnen het totale budget van ruim 31 miljoen euro. Onlangs werd al bekend dat 1,5 miljoen euro daarvan als extra investering naar de renovatie en verbreding van de Oude IJsselbrug gaat, maar het college wil nu dus ook 1,1 miljoen euro uitgeven aan maatregelen die nog niet eerder deel uitmaakten van het plan Rivier in de Stad.

Waterschappen

De gemeente wil de komende tijd in overleg gaan met de waterschappen Rijn en IJssel en Vallei en Veluwe en binnenstadsbewoners over de besteding van het geld. Daarbij kan volgens verantwoordelijk wethouder Oege Bosch gedacht worden aan een goede regenwateropvang bij hoosbuien met behulp van bekkens, maar ook aan een goede doorstroming van de Berkel in de stad. Onder bewoners van het gebied zelf bestaan al langer ideeën over het meer beleefbaar maken van de rivier, die nu op het stuk vanaf Nieuwstad langs Rozengracht en Berkelkade enigszins verscholen richting IJssel stroomt.

Overlast

In juni wil de gemeente met een uitgewerkt plan richting provincie gaan, welke maatregelen daarin worden voorgesteld kan Bosch nog niet aangeven. ,,Het gaat in elk geval om de waterhuishouding en daaraan gerelateerde overlast. We willen kijken naar allerlei heel diverse maatregelen op het gebied van water en groen. Die klimaatadaptatie sluit ook aan bij beleid dat al door het Rijk is ingezet.” 

Zutphen