Volledig scherm
PREMIUM
Het hoofd van de jonge, standvastige Sint-Justus wordt vastgehouden door twee kunsthanden. © G.W. van Krimpen

Schedel van heilige Justus (9) hoort in Zutphen

Het hoofd van Sint-Justus, een kind-heilige, als reliek vereerd, verdween in de 16de eeuw van Zutphen naar Antwerpen. Daar staat het te verstoffen. Jammer, want het hoort tot de 'eredivisie van de relieken'.

Hij vraagt het even aan zijn vrouw Eveline, die tegenover hem zit. ,,Hebben we nog foto's van ons bezoek aan Antwerpen, wanneer was het, 2015?'' Ze blijken ze niet meteen te vinden. Geen punt, de Zutphense stadsarcheoloog Michel Groothedde weet zich de details ook zo nog goed te herinneren. Hij 'ontmoette' in de Carolus Borromeuskerk voor het eerst een zekere Sint-Justus. Dat wil zeggen: alleen diens hoofd. Overgebleven en vereerd als reliek, overblijfsel van een heilig verklaard persoon.

  1. Warnsveldse warmtewimpel wordt toch in ontvangst genomen door Gilze en Rijen

    Warnsveld­se warmtewim­pel wordt toch in ontvangst genomen door Gilze en Rijen

    Vierenzeventig jaar en elf maanden stond het Nederlands warmterecord. In de tuin van de Warnsveldse huisarts Thate werd op 23 augustus 1944 38,6 graden gemeten. Reden voor een groots feest in het dorp, nu, 75 jaar later. Dat het record net voor de meet gesneuveld is doordat het in Gilze en Rijen vorige maand 40,7 graden werd, mag de pret niet drukken. Daags voor het feest is er commotie over totaal iets anders: is er iemand uit Gilze en Rijen die de warmtewimpel als symbolisch stokje in ontvangst wil nemen?

Zutphen