Schip ramt Oude IJsselbrug in Zutphen en verliest kajuit

VideoEen schip is vanochtend tegen de Oude IJsselbrug in Zutphen gevaren. Het treinverkeer over de brug werd uit voorzorg enige tijd stilgelegd.

Het ongeluk gebeurde even voor tien uur. Een binnenvaartschip raakte de brug doordat het hydraulische systeem, waarmee de kajuit omhoog en omlaag gezet kan worden, niet of te traag werkte. Gevolg was dat de kajuit van het schip werd geramd.

Hulpdiensten rukten massaal uit, maar van gewonden bleek geen sprake. De bemanning bleef ongedeerd. Het schip is op eigen kracht naar Eefde gevaren en heeft daar bij de sluis aangelegd. Het vaartuig komt uit Duitsland en vervoert biologische dieselolie. Volgens de brandweer vormde dat echter geen groot explosiegevaar.

Inspecteur

Omdat de aanvaring mogelijk schade had veroorzaakt aan de brug, werd het treinverkeer tussen Zutphen en Dieren en Zutphen en Klarenbeek tijdelijk stilgelegd. Een inspecteur van ProRail moest bepalen of het veilig was om treinen over de brug te laten rijden.

Rond 10.30 uur verklaarde de inspecteur de brug veilig. Deze was volgens ProRail 'gelukkig in de buurt' waardoor de stremming van relatief korte duur was.

Volledig scherm
De oude IJsselbrug in Zutphen. © Kevin Hagens
  1. Als Joeri en Reynaldo elkaar aankijken, zien ze zichzelf
    PREMIUM

    Als Joeri en Reynaldo elkaar aankijken, zien ze zichzelf

    Reynaldo Bacolod lacht. ,,Natuurlijk maak ik dat ontwerp!'' Joeri Salawanbessie heeft hem zojuist gevraagd een design te maken voor een tatoeage die hij in maart wil laten zetten. Joeri's eerste plakplaatje. Gewijd aan zijn kinderen; de tweede komt ergens rond de jaarwisseling. Joeri's verzoek betekent veel voor beiden. Heeft een diepere laag. Want ze trekken sinds 30 oktober intensief met elkaar op. Joeri (31) als jongerencoach namens 2GetThere Coaching, Reynaldo (24) als dolende jongere die met hulp van Joeri een opleiding of baan wil vinden.

Zutphen