In de Zutphense Vispoorthaven is de bodem inmiddels letterlijk in zicht.
Volledig scherm
PREMIUM
In de Zutphense Vispoorthaven is de bodem inmiddels letterlijk in zicht. © Arjan Gotink

Situatie in Zutphense havens is schrijnend: ‘Dit is een tragedie’

Schepen die ‘gevangen’ zitten in de ene haven. Een andere haven die al een week of vier op slot zit. De aanhoudende hitte en droogte en de daaruit voortvloeiende lage waterstand in de IJssel hebben grote gevolgen voor de Zutphense havens. ,,We houden de waterstanden nauwlettend in de gaten. We zitten bijna op het niveau van 2018.’’

11 reacties

 • Andre Eggerding

  1 maand geleden
  Kenissen van mij kunnen de boot vanwege het lage water niet gebruiken om mee op vakantie te gaan. Nu zitten ze op Ibiza.
 • M.C. Fels

  1 maand geleden
  STel je niet aan; een paar maanden niet kunnen varen is geen tragedie. Dat is hooguit lastig. De droogte is wel een tragedie voor de natuur; de bomen, de egels, en dergelijke. Maar daar doen veel mensen niets aan. Hebt u waterbakjes zien staan op grasvelden?
 • Arend van Faassen

  2 maanden geleden
  Zolang een klimaatcrisis ontkent wordt, of wordt afgedaan met: "het klimaat veranderd steeds, vroeger kon je lopen naar Engeland". Zullen alle mooie oplossingen met sluizen en wat niet meer dweilen met de kraan open zijn. Dan zal je straks kunnen zwemmen naar Berlijn.
 • Andre Eggerding

  2 maanden geleden
  @ W. Kloppenburg,ja want RW doet het goed. Sluizen steeds weer defect, bruggen die niet open of dicht gaan. Het water met 25 centimeter verhogen geeft allerlei problemen bij brughoogten en aanlegkades. Je zou een sluizencomplex van minstens 5 sluizen naast elkaar moeten bouwen in de Waal.Dan nog zou dit tot wachttijden gaan leiden die de economie gaat schaden.
 • W. Kloppenburg

  2 maanden geleden
  Sluizen en dammen bouwen en het waterpeil van het Ijsselmeer 25 cm verhogen zodat in noodgevallen water teruggepompt kan worden en bij hevige regenval water opgevangen kan worden. Het is waarschijnlijk ook tijd om de waterschappen op te doeken en de werkzaamheden bij Rijkswaterstaat onder te brengen. Dit lost ook de zeer ongezonde politieke inmenging bij de waterschappen op.