Volledig scherm
De sluis Eefde is beschadigd. © Rijkswaterstaat

Sluis Eefde wordt dit weekend hersteld

Herstel van de Sluis Eefde gaat dit weekeind gebeuren. Als de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd zoals verwacht, kan de sluis in de loop van dit weekeind weer worden bediend.

Dat meldt Rijkswaterstaat in een persbericht. Een schip is donderdag tegen de sluis van het Twentekanaal bij Eefde opgevaren. Het schip had de spudpaal (ankerpaal) niet ingetrokken en ramde de drempel van de sluis. Uit onderzoek bleek dat er aanzienlijke schade is, maar de stremming van het kanaal blijft waarschijnlijk beperkt tot het weekend.

Onder de sluisdeur ligt een drempel: een stalen balk die in het beton is gestort, waar de sluisdeur op valt en die een waterkerende werking heeft. De stalen balk en het onderliggende beton zijn door de aanvaring flink beschadigd. Hierdoor kan er niet goed worden geschut en ook als waterkering functioneert de sluis niet meer naar behoren.

Donderdag zijn tijdelijke schotten geplaatst en is de drempel drooggezet. Dit was nodig om goed te kunnen bepalen welke herstelwerkzaamheden nodig zijn, en om de herstelwerkzaamheden te kunnen uitvoeren.

Volledig scherm
De sluis in Eefde is beschadigd. © Rijkswaterstaat

Inmiddels is bekend dat het staal en het beton in het komende weekend kunnen worden hersteld. Mits de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd zoals verwacht, dan kan de sluis in de loop van dit weekend weer worden bediend. Rijkswaterstaat zorgt dan voor extra bediening om de wachtende schepen direct te kunnen schutten.

Zutphen