Smid worden vanaf de basisschool voorkomt tekort aan jonge restaurateurs in Vorden

VideoVolgens Provincie Gelderland is er een tekort aan jonge restaurateurs. Door de uitstroom van ervaren vaklui gaat kennis en kunde verloren. Ambachtelijk smid Erik Oldenhave herkent het probleem niet. Hij pakt het anders aan.

Tekort aan jonge restaurateurs? Niet bij Smederij Oldenhave in Vorden. Om de haverklap moet smid Erik Oldenhave jeugd teleurstellen omdat hij genoeg man heeft. Oldenhave zoekt ze overigens zelf uit. Het liefst plukt de smid zijn ‘leerlingen’ meteen van school. Om ze het vakmanschap van smeedwerk met alle geduld te leren. ,,Het is dat het voortgezet onderwijs verplicht is, maar vers van de basisschool had ik ze ook graag willen hebben”, zegt hij in de authentieke smederij waar een aantal jonge mannen zich buigen over een stuk heet smeedijzer.

  1. Wendy uit Zutphen vond haar zoontje Lennart (2) dood in bed: ‘Ik wist dat hij niet oud zou worden’
    PREMIUM

    Wendy uit Zutphen vond haar zoontje Lennart (2) dood in bed: ‘Ik wist dat hij niet oud zou worden’

    De Zutphense Wendy Marsman vond op 3 augustus 2011 haar dode 2-jarige zoontje Lennart. Hij lag op zijn kamer, in zijn bedje. Doodsoorzaak: onbekend. Het label: wiegendood. Wendy's eerste reactie: opluchting. Zie je wel, ik ben niet gek. Want ze wist het vanaf Lennarts geboorte bijna zeker: dit kind blijft niet lang bij ons. ,,Dat was een heel sterk gevoel, niet op feiten gebaseerd. Een soort intuïtie.’’ Op 8 december verschijnt Wendy's boek De Laatste Kus.

Zutphen