Volledig scherm
PREMIUM
Op steeds meer plekken in Nederland ontstaan snelle routes tussen steden, waar onder meer fietsende forenzen gebruik van maken. © archief/Annina Romita

Snelle fietsroute Deventer-Zutphen onzeker door geldsores

De aanleg van een snelle fietsroute tussen Deventer en Zutphen staat onder druk. De plannen bestaan al sinds 2016, maar Zutphen moet flink bezuinigen. Daarom wordt uitgezocht of Zutphen nog onder de bijdrage van één miljoen euro aan die route uit kan. 

Dat blijkt uit de bezuinigingsvoorstellen voor 2019 tot en met 2022, waarover de Zutphense gemeenteraad in het najaar gaat beslissen. De gemeente Zutphen staat er financieel slecht voor. Bij ongewijzigd beleid dreigt alleen al in 2019 een tekort van 11,9 miljoen euro te ontstaan. Het college van burgemeester en wethouders wil daarom onder andere uitzoeken of het nog mogelijk is de bijdrage van één miljoen euro te schrappen, of anders te verlagen. Zutphen zou al vanaf dit jaar een jaarlijkse bijdrage gaan leveren aan het project.

  1. Dit paleis ligt al honderden jaren verscholen onder het centrum van Zutphen (en moet weer zichtbaar worden)
    PREMIUM

    Dit paleis ligt al honderden jaren verscholen onder het centrum van Zutphen (en moet weer zichtbaar worden)

    Meer dan vijftig meter lang en twaalf meter breed. Een grote zaal, een verblijf voor de keizer en een heus bordes waar de keizer naar zijn volk kon zwaaien. Het is lastig voor te stellen, maar honderden jaren geleden stond er midden in het centrum van Zutphen een groot paleis. Zutphen wil het paleis weer uit de grond trekken en er een trekpleister in het oosten van het land van maken.

Zutphen