Volledig scherm
PREMIUM
Op steeds meer plekken in Nederland ontstaan snelle routes tussen steden, waar onder meer fietsende forenzen gebruik van maken. © archief/Annina Romita

Snelle fietsroute Deventer-Zutphen onzeker door geldsores

De aanleg van een snelle fietsroute tussen Deventer en Zutphen staat onder druk. De plannen bestaan al sinds 2016, maar Zutphen moet flink bezuinigen. Daarom wordt uitgezocht of Zutphen nog onder de bijdrage van één miljoen euro aan die route uit kan. 

Dat blijkt uit de bezuinigingsvoorstellen voor 2019 tot en met 2022, waarover de Zutphense gemeenteraad in het najaar gaat beslissen. De gemeente Zutphen staat er financieel slecht voor. Bij ongewijzigd beleid dreigt alleen al in 2019 een tekort van 11,9 miljoen euro te ontstaan. Het college van burgemeester en wethouders wil daarom onder andere uitzoeken of het nog mogelijk is de bijdrage van één miljoen euro te schrappen, of anders te verlagen. Zutphen zou al vanaf dit jaar een jaarlijkse bijdrage gaan leveren aan het project.

 1. ‘Wel een beetje ongemakkelijk’: deze conducteur heeft voor elke reiziger een gedicht
  PREMIUM
  Video

  ‘Wel een beetje ongemakke­lijk’: deze conducteur heeft voor elke reiziger een gedicht

  Pieter Rutten was jarenlang een ‘strenge doch rechtvaardige’ hoofdconducteur. De Zutphenaar trakteerde in gebreke blijvende treinreizigers steevast op een bekeuring, ongeacht de omstandigheden. Tot drie jaar geleden. Zijn strikte aanpak riep veel agressie op en Rutten zat een maand uitgeblust thuis. Hij vond een remedie: af en toe een oogje dichtknijpen, relaxter door de trein wandelen en bovendien: reizigers gedichten voordragen. ,,Ik zie reizigers niet langer als potentiële overtreders, maar als vitamientjes.’’ De Dichtende Conducteur was geboren.
 2. ‘Ik gun iedereen heel erg zoveel mogelijk uit het leven te halen, inclusief de dood’
  PREMIUM
  INTERVIEW

  ‘Ik gun iedereen heel erg zoveel mogelijk uit het leven te halen, inclusief de dood’

  Na een jarenlange toename neemt het aantal geregistreerde gevallen van euthanasie af. Het aantal aanmeldingen bij de Levenseindekliniek stabiliseert. Is Nederland een beetje euthanasiemoe? ,,Daar geloof ik niets van. Hoe kan je daar moe van zijn?’’ zegt Agnes Wolbert (60) uit Zutphen. Zij is directeur van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE). ,,Artsen worden kopschuw door de harde taal van het Openbaar Ministerie.’’

Zutphen