Volledig scherm
PREMIUM
Op steeds meer plekken in Nederland ontstaan snelle routes tussen steden, waar onder meer fietsende forenzen gebruik van maken. © archief/Annina Romita

Snelle fietsroute Deventer-Zutphen onzeker door geldsores

De aanleg van een snelle fietsroute tussen Deventer en Zutphen staat onder druk. De plannen bestaan al sinds 2016, maar Zutphen moet flink bezuinigen. Daarom wordt uitgezocht of Zutphen nog onder de bijdrage van één miljoen euro aan die route uit kan. 

Dat blijkt uit de bezuinigingsvoorstellen voor 2019 tot en met 2022, waarover de Zutphense gemeenteraad in het najaar gaat beslissen. De gemeente Zutphen staat er financieel slecht voor. Bij ongewijzigd beleid dreigt alleen al in 2019 een tekort van 11,9 miljoen euro te ontstaan. Het college van burgemeester en wethouders wil daarom onder andere uitzoeken of het nog mogelijk is de bijdrage van één miljoen euro te schrappen, of anders te verlagen. Zutphen zou al vanaf dit jaar een jaarlijkse bijdrage gaan leveren aan het project.

 1. Stentor-verslaggeefster Phaedra Werkhoven koopt niet meer online. Bewust. Maar makkelijk vindt ze het niet
  PREMIUM
  video

  Sten­tor-verslag­geef­ster Phaedra Werkhoven koopt niet meer online. Bewust. Maar makkelijk vindt ze het niet

  We doen massaal onze inkopen op internet. Waarom naar een winkel gaan, als het gemak van online bestellen zo groot is? Maar er is een keerzijde. De vele pakjes die worden teruggestuurd zijn vaak onverkoopbaar en zorgen voor een nieuwe afvalberg. Verslaggever Phaedra Werkhoven, die zelf een grote onlineklant was, duikt in de wereld van het nieuwe kopen en komt tot een verrassende conclusie.
 2. Zutphense Gerdien Verschoor voltooit levenswerk over Rembrandt uit passie voor Polen
  PREMIUM

  Zutphense Gerdien Verschoor voltooit levenswerk over Rembrandt uit passie voor Polen

  In haar nieuwste boek Het meisje en de geleerde - kroniek van twee verloren gewaande Rembrandts beschrijft de Zutphense auteur en kunsthistorica Gerdien Verschoor de verbijsterende zwerftocht van twee werken van Rembrandt uit de eerste helft van de zeventiende eeuw. Ze vervlecht die geschiedenis met het levensverhaal van de Poolse gravin Karolina Lanckoronska, die de kunstcollectie van haar familie in 1994 schonk aan het Koninklijk Paleis in Warschau. Het was een karwei dat Verschoor vijf jaar lang opslokte.

Zutphen