Volledig scherm
De binnenstad van Zutphen verandert op 15 december voor de tweede keer in één groot sprookjesboek. © De Stentor Ronny te Wechel

Sprookjesstad Zutphen maakt zich op voor verbeterde tweede editie

Liedjes zingen met Elsa en Anna uit Frozen, op de foto gaan met Pinokkio en met eigen ogen zien hoe de prins Sneeuwwitje wakker kust. Het kan straks allemaal op zondag 15 december tijdens de tweede editie van Sprookjesstad Zutphen.

De binnenstad van Zutphen verandert dan wederom in één groot sprookjesboek. Op verschillende plekken in de stad kom je sprookjesfiguren tegen, zijn verschillende voorstellingen te zien en is er andersoortig vermaak. Op deze speciale koopzondag zijn ook de winkels geopend van 12.00 tot 17.00 uur en zijn er in verschillende straten sfeervolle kramen voor kerstinkopen. Ook kan je lekker eten drinken in de restaurants en cafés, en er zijn ook eettentjes buiten te vinden.

Verbeterpuntjes

De eerste editie vorig jaar werd druk bezocht, maar de organisatie zag nog wel een paar verbeterpuntjes. Zo is er dit jaar meer eenheid en sluiten de verschillende gebieden beter op elkaar aan. Met Polsbroek, de Laarstraat en de Stationsstraat als nieuwkomers zijn er dit jaar veertien gebieden met in totaal 25 podia. Op die podia zijn op gezette tijden voorstellingen te zien. Een wezenlijk verschil met vorig jaar.

Productiemaatschappij

Om de eenheid en samenhang te bewaken werd productiemaatschappij Fablefactory uit Amsterdam ingehuurd. In plaats van een sprookjesachtige aankleding van de stad is er dit jaar dus voor gekozen vol voor de productie te gaan. Speciaal geschreven en geregisseerde voorstellingen met gerenommeerde acteurs.

Efteling

Verantwoordelijk voor deze grote productie is Jerry Rijstenbil van Fablefactory, een bedrijf dat theatervoorstellingen produceert. Rijstenbil regisseerde onder meer de voorstelling Pinokkio in de Efteling. ,,Voor Sprookjesstad Zutphen hebben we allemaal korte unieke voorstellingen gemaakt. De oorspronkelijke sprookjes, maar dan met een twist.”

Interactief

De voorstellingen zijn dus meerdere keren per dag te zien. Ook is interactie een belangrijk thema. Het zou zomaar kunnen dat het publiek in meerdere of mindere mate bij de voorstelling wordt betrokken. Tussen de voorstellingen door is het ook mogelijk de sprookjesfiguren de hand te schudden of met ze op de foto te gaan.

Nieuwe locaties

Er zijn dit jaar een aantal nieuwe gezichten, maar ook sprookjes van afgelopen editie zijn weer van de partij. De Groene Draak is te zien in de Stationsstraat, Pinokkio aan de Nieuwstad, Assepoester in de Korte en Lange Hofstraat en Hans & Grietje in de Turfstraat, Beukerstraat, Korte Beukerstraat en Frankensteeg.

Ballonnenartiest

Sneeuwwitje neemt de Beukerstraat, Schupstoel, Vaaltstraat, Sprongstraat, en de Houtmarkt voor haar rekening, op de Zaadmarkt is een LARP-kamp, waar ook Rapunzel te bewonderen is. Op de Zaadmarkt is ook weer ballonnenartiest Guido Verhoef, een groot succes vorig jaar. Japie en de Bonenstaak is te vinden in de Pelikaanstraat, Roodkapje in de Spittaalstraat, Alice maakt de Laarstraat tot haar Wonderland, op de Groenmarkt zullen de oorwurmen uit Frozen te horen zijn, bij Polsbroek zit de Prinses op de erwt en er is nog een eenhoorncircuit in de Heukerstraat.

AZC

Om Sprookjesstad succesvol te laten verlopen, is de organisatie naast die met de Fablefactory nog een aantal bijzondere samenwerkingen aangegaan. Zo zijn er tientallen lakeien geworven van de scouting en het AZC. Deze lakeien, ook aangekleed door de Fablefactory, helpen waar ze kunnen. Onder meer door stadsroutes uit te delen. Studenten van het Kompaan College hebben grote wegbewijzeringspalen gemaakt, zodat iedereen weet wat waar te vinden is.

Verkleden

Ook dit jaar worden kinderen weer opgeroepen zich sprookjesachtig te verkleden. Dat is vooral leuk voor de afsluitende optocht van de Laarstraat naar de Groenmarkt. Alle sprookjesfiguren gaan daar nog één keer het speciaal geschreven Sprookjeslied ten gehore brengen.

Sprookjes met een twist

Verantwoordelijk voor de inhoud en de uitvoering van alle sprookjes tijdens Sprookjesstad Zutphen is Jerry Rijstenbil van de Fablefactory. Voor elk sprookje schreef en regisseerde Rijstenbil een unieke voorstelling. ,,Daarbij is interactie met de kijker heel belangrijk”, legt hij uit. ,,Bij Sneeuwwitje loopt de boze heks bijvoorbeeld met een spiegel het publiek in en vraagt hem of zij mooier is dan de aanwezige kinderen.”

Elke voorstelling duurt ongeveer tien minuten, heeft een unieke twist en een link met Zutphen. ,,Zo woont Roodkapje niet in het bos, maar in de Spitaalstraat. En ze plukt geen bloemen voor oma, maar koopt ze mooie rode schoenen. Want daar is ze verslaafd aan. Ik vind humor wel belangrijk. Eigenlijk gaat het niet om het sprookje, maar om hoe je het brengt.”

Zutphen