Volledig scherm
© ANP

Stembureau in station Zutphen geen optie

Stemmen op het station in Zutphen is bij nader inzien geen optie. In plaats daarvan komt er bij de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart een stembureau in school Aventus.

Burgemeester Annemieke Vermeulen zei een jaar geleden aan de vooravond van de Tweede Kamerverkiezingen dat ze bij de gemeenteraadsverkiezingen ook stembureaus wil inrichten in scholen en het station. Dat zou jongeren bewust maken van het belang om een stem uit te brengen. 

Tellen

Een stembureau in het station in Zutphen is echter geen optie. Er is geen ruimte beschikbaar en de stationshal is niet geschikt voor een stemlokaal. Gemeentewoordvoerder Anniek Neve laat weten dat er door de beperkte ruimte geen stembureau ingericht kan worden waarbij het stemgeheim voldoende wordt gewaarborgd. Daarnaast is de hal qua klimaat niet geschikt en is er op deze locatie geen plek om de stemmen te tellen.

Als alternatief is er voor gekozen om een stembureau in te richten in de school Aventus, die pal naast het station ligt. Idee is dat dat onder meer voor forensen handig is, evenals bewoners van Noorderhaven. Ook is er voor het eerst een stembureau in het Isendoorn College in Warnsveld, om scholieren meer te betrekken bij de verkiezingen. In de gemeente Zutphen zijn overigens 26 stemlokalen.

Zutphen