Volledig scherm
© anp

Stichting huishoudelijke hulp nog ver weg in Zutphen

Huishoudelijke hulpen en hun cliënten in Zutphen hebben nog minstens een jaar te maken met hulp die op de ‘ouderwetse’ manier is georganiseerd: via een aanbesteding met zorgorganisaties. In Zutphen wordt bekeken of er een organisatievorm voor de huishoudelijke hulp is te vinden waarbij de terugkerende onzekerheid voor cliënten en huishoudelijke hulpen die bij een aanbesteding komt kijken weg kan worden genomen. 

Het gemeentebestuur dacht daar eind vorig jaar een oplossing voor gevonden te hebben door de huishoudelijke hulp in een aan de gemeente gelieerde stichting onder te brengen, maar in de gemeenteraad bestaan twijfels over het plan. Daarom wordt nu naast de haalbaarheid van het onderbrengen van de hulp in een stichting ook een systeem onderzocht waarbij ruimte komt voor één of meerdere werknemerscoöperaties.

Brandbrief

Huishoudelijke hulpen schreven onlangs een brandbrief aan de gemeenteraad waarin werd opgeroepen om snel duidelijkheid te geven over de toekomst van de huishoudelijke hulp in Zutphen. De groep baalt er stevig van dat door het extra onderzoek in het najaar waarschijnlijk hulpen zonder werk komen te zitten.
Aan de oproep van huishoudelijke hulpen kan voorlopig echter niet tegemoet worden gekomen, want het college heeft tijd nodig om gehoor te geven aan de oproep van de gemeenteraad om beide varianten te onderzoeken. Om die reden hebben de bestuurders nu besloten om de huidige overeenkomsten met zorgaanbieders stilzwijgend te verlengen tot 1 september 2018. ,,Ik snap dat de huishoudelijke hulpen daar van balen”, reageert wethouder Patricia Withagen. ,,Ik vind het heel vervelend en kan me de oproep aan de raad om een knoop door te hakken goed voorstellen.”

Projectplannen

Het college stelde deze week twee projectplannen vast aan de hand waarvan de komende tijd de haalbaarheid van beide organisatievormen wordt onderzocht. De opdracht vanuit de raad om ook naar een systeem met werknemerscoöperaties te kijken kan minder concreet worden uitgewerkt dan de optie met een stichting, verwacht Withagen. ,,Omdat we bij een stichting als gemeente echt zelf het voortouw nemen, bij de tweede variant blijft er een vorm van inkoop of aanbesteden en dan ben je ook afhankelijk van de markt.” In december neemt de gemeenteraad naar verwachting een besluit over de kwestie.

Zutphen