Volledig scherm
Foto Judah Bolink

Stickers SP-jongeren in Zutphen wekken wrevel

ZUTPHEN - Alsof iedereen het moet weten: de nachttrein tussen Zutphen en Arnhem moet terug. Dat bepleit ROOD, de plaatselijke jongerenafdeling van de SP in Zutphen.

Het centrum van de Hanzestad is volgeplakt met honderden stickers als onderdeel van de campagne. En juist dat irriteert de Zutphense binnenstadsmanager. Want wie gaat die stickers er straks afkrabben?

Taalpurist
Op talloze paaltjes en borden in de historische binnenstad van Zutphen zijn stickers geplakt. 'Geef ons groen sein voor de nachtrein', is te lezen. Ja, met één t. Een wat ongelukkige spelfout. Maar een taalpurist is binnenstadsmanager Remco Feith niet: "Ik begrijp gewoon niet dat je op zo'n manier je boodschap moet verkopen. De Zutphense gemeenteraad - en dus ook de SP - heeft besloten de binnenstad tot speerpunt te maken. Er is onlangs een miljoen euro vrijgemaakt om in het stadshart te investeren. En dan ga je overal van die stickers plakken. Wie gaat ze allemaal verwijderen?"

Ongelukkig
Ida in 't Veld van ROOD noemt de actie wat ongelukkig, zeker nadat ze verneemt van de kritiek. "Ten eerste al die spelfout: gênant natuurlijk. We hebben 1.000 stickers laten afdrukken en daarvan zijn er zo'n achthonderd door ons uitgedeeld. We zijn dus niet zelf aan het plakken geweest, maar dit waren jongeren die onze actie steunen. We zijn daarin een beetje naïef geweest, misschien. Dit had anders gemoeten."

Heel veel
ROOD gaat de stickers zelf verwijderen, kondigt In 't Veld aan. "Ons logo staat erop en wij hebben ze uitgedeeld. Ik heb ze zelf ook gezien in de omgeving van het station. Het zijn er inderdaad wel heel erg veel." De binnenstadsmanager is tevreden met die toezegging. "Goed dat ze hun verantwoordelijkheid nemen."

Zutphen