Volledig scherm
Het Zutphense dweilorkest 't Spult maakte sfeer op de tribune van het stadion in Le Havre, tijdens de eerste wedstrijd van de Oranje Leeuwinnen op het WK. © Arie Kievit

’t Spult uit Zutphen omringt oranjefeest Le Havre: ‘Bij de vrouwen is het lekker gemoedelijk’

Ze waren er bij het EK in 2017 in eigen land bij en de mannen van dweilorkest ‘t Spult uit Zutphen zijn er weer bij nu de vrouwen van Oranje in Frankrijk spelen. ‘Je moet de liedjes wel goed timen’.

Rick Verschure (47), een van de trompettisten, vindt het spelen bij de oranje mannen en oranje vrouwen even leuk. ,,Het maakt me echt niks uit.” Maar, zegt de muzikant, die in de rust van de wedstrijd even tijd voor een interview maakt, ‘de sfeer is wel anders’. ,,Bij de vrouwen is het lekker gemoedelijk; er komen veel gezinnen op af. Iedereen doet graag aan het hele randgebeuren mee; het zingen, het klappen, de wave. Bij de mannen is alles wat meer gericht op het voetbal.”

Bij iedere thuiswedstrijd

Voor wie de afgelopen tijd goed heeft opgelet; de mannen uit Zutphen zijn tegenwoordig bijna bij elke oranje (thuis-)wedstrijd. Ze werden tijdens het EK van de vrouwen in speelstad Doetinchem ‘ontdekt’ en sindsdien nodigt de KNVB ze naar hartenlust uit voor andere wedstrijden. Verschure; ,,Fantastisch natuurlijk.’'

Soms komen ze met z’n allen; de band is 24 man groot. En soms komen ze met een kleinere delegatie, zoals nu, bij de eerste -gewonnen- groepswedstrijd van de vrouwen tegen Nieuw-Zeeland in de Franse provinciestad Le Havre. Verschure: ,,In Le Havre zijn we met vieren; ik, trompettisten Hessel Postma en Johan Nieuwenhuizen, en drummer Erwin Koopmans. Niet iedereen kan op zo’n doordeweekse dag zomaar vrij krijgen hé.”

Meer fans

Hij geniet met volle teugen van de eerste wedstrijd van de vrouwen dit WK, hoewel het stadion in Le Havre niet helemaal vol zit. ,,Er zijn ontzettend veel oranjefans op de been en iedereen zingt enthousiast mee.” Maar, oké. een uitverkochte bak is natuurlijk nóg leuker, ‘want dat klinkt zo lekker vol’. ,,Bij de volgende wedstrijd van de vrouwen, in Valenciennes, verwachten we nog meer fans.”

Of hij, met de trompet aan de lippen, nog iets van de wedstrijd mee krijgt? Zeker wel. ,,We kennen al onze liedjes uit ons hoofd, dus dat is geen probleem.” Ze spelen ook niet zomaar wat. ,,Je moet de liedjes wel goed timen; je kan niet ‘Viva Hollandia’ inzetten als de vrouwen net in de problemen komen.” Toppers van de mannen? ,,Dat zijn nog altijd nummers als ‘Hup Holland Hup’ en ‘O, Baby.’”

Zutphen