Volledig scherm
Het Zutphense dweilorkest 't Spult maakte sfeer op de tribune van het stadion in Le Havre, tijdens de eerste wedstrijd van de Oranje Leeuwinnen op het WK. © Arie Kievit

’t Spult uit Zutphen omringt oranjefeest Le Havre: ‘Bij de vrouwen is het lekker gemoedelijk’

Ze waren er bij het EK in 2017 in eigen land bij en de mannen van dweilorkest ‘t Spult uit Zutphen zijn er weer bij nu de vrouwen van Oranje in Frankrijk spelen. ‘Je moet de liedjes wel goed timen’.

Rick Verschure (47), een van de trompettisten, vindt het spelen bij de oranje mannen en oranje vrouwen even leuk. ,,Het maakt me echt niks uit.” Maar, zegt de muzikant, die in de rust van de wedstrijd even tijd voor een interview maakt, ‘de sfeer is wel anders’. ,,Bij de vrouwen is het lekker gemoedelijk; er komen veel gezinnen op af. Iedereen doet graag aan het hele randgebeuren mee; het zingen, het klappen, de wave. Bij de mannen is alles wat meer gericht op het voetbal.”

Bij iedere thuiswedstrijd

Voor wie de afgelopen tijd goed heeft opgelet; de mannen uit Zutphen zijn tegenwoordig bijna bij elke oranje (thuis-)wedstrijd. Ze werden tijdens het EK van de vrouwen in speelstad Doetinchem ‘ontdekt’ en sindsdien nodigt de KNVB ze naar hartenlust uit voor andere wedstrijden. Verschure; ,,Fantastisch natuurlijk.’'

Soms komen ze met z’n allen; de band is 24 man groot. En soms komen ze met een kleinere delegatie, zoals nu, bij de eerste -gewonnen- groepswedstrijd van de vrouwen tegen Nieuw-Zeeland in de Franse provinciestad Le Havre. Verschure: ,,In Le Havre zijn we met vieren; ik, trompettisten Hessel Postma en Johan Nieuwenhuizen, en drummer Erwin Koopmans. Niet iedereen kan op zo’n doordeweekse dag zomaar vrij krijgen hé.”

Meer fans

Hij geniet met volle teugen van de eerste wedstrijd van de vrouwen dit WK, hoewel het stadion in Le Havre niet helemaal vol zit. ,,Er zijn ontzettend veel oranjefans op de been en iedereen zingt enthousiast mee.” Maar, oké. een uitverkochte bak is natuurlijk nóg leuker, ‘want dat klinkt zo lekker vol’. ,,Bij de volgende wedstrijd van de vrouwen, in Valenciennes, verwachten we nog meer fans.”

Of hij, met de trompet aan de lippen, nog iets van de wedstrijd mee krijgt? Zeker wel. ,,We kennen al onze liedjes uit ons hoofd, dus dat is geen probleem.” Ze spelen ook niet zomaar wat. ,,Je moet de liedjes wel goed timen; je kan niet ‘Viva Hollandia’ inzetten als de vrouwen net in de problemen komen.” Toppers van de mannen? ,,Dat zijn nog altijd nummers als ‘Hup Holland Hup’ en ‘O, Baby.’”

 1. Warnsveldse warmtewimpel wordt toch in ontvangst genomen door Gilze en Rijen

  Warnsveld­se warmtewim­pel wordt toch in ontvangst genomen door Gilze en Rijen

  Vierenzeventig jaar en elf maanden stond het Nederlands warmterecord. In de tuin van de Warnsveldse huisarts Thate werd op 23 augustus 1944 38,6 graden gemeten. Reden voor een groots feest in het dorp, nu, 75 jaar later. Dat het record net voor de meet gesneuveld is doordat het in Gilze en Rijen vorige maand 40,7 graden werd, mag de pret niet drukken. Daags voor het feest is er commotie over totaal iets anders: is er iemand uit Gilze en Rijen die de warmtewimpel als symbolisch stokje in ontvangst wil nemen?
 2. Vitens waarschuwt voor extreem waterverbruik: ‘Een dun straaltje water uit de kraan, dat willen we niet’
  PREMIUM
  Video

  Vitens waarschuwt voor extreem waterver­bruik: ‘Een dun straaltje water uit de kraan, dat willen we niet’

  Het zwembadje tot de nok vol, na het zonnen een koude douche en ’s avonds nog even met de tuinslang langs de planten. Het is op warme dagen allemaal vanzelfsprekend in Nederland. Maar hoe lang nog? Het waterverbruik stijgt ieder jaar, terwijl iedere druppel schoon drinkwater energie kost. Vitens trekt aan de bel vanwege extreem waterverbruik. De Stentor volgde op de productielocatie in Zwolle de weg die ons drinkwater aflegt.

Zutphen