Vissers probeerden bij de stuw ter hoogte van de Velhorst de nog levende vissen te redden, op de kant ligt een dode snoek.
Volledig scherm
PREMIUM
Vissers probeerden bij de stuw ter hoogte van de Velhorst de nog levende vissen te redden, op de kant ligt een dode snoek. © Patrick van Gemert/Zutphens Pers

Te hoge druk op persleiding werd duizenden vissen in Berkel fataal

Te hoge druk op de persleiding voor afvalwater van FrieslandCampina en Waterschap Rijn en IJssel is de oorzaak voor de breuk een jaar geleden. Daarbij kwamen duizenden vissen om het leven in de nabij gelegen Berkel. Dit blijkt uit onderzoek van TNO. Beide partijen en aannemersbedrijf Pannekoek GWW nemen kostbare maatregelen om herhaling te voorkomen.

Het aangezicht van de duizenden vissen die dood door de Berkel dreven schokte niet alleen de mensen in Lochem maar ook Rudi Gerard, de directeur van Waterschap Rijn en IJssel. Het eiwitrijke afvalwater stroomde na de pijpbreuk de rivier in en ontnam het waterleven de noodzakelijk zuurstof met massale sterfte tot gevolg. ,,Dat deed echt pijn. Het is onze Berkel en we hebben ontzettend veel geld en middelen geïnvesteerd om de ecologie te verbeteren. En dan krijg je dit.’’

  1. Drugs, burenruzies en prostitutie: zo groot is de woonoverlast in jouw woonwijk in Zutphen
    PREMIUM
    Interactieve kaart

    Drugs, burenru­zies en prostitu­tie: zo groot is de woonover­last in jouw woonwijk in Zutphen

    Geluidsoverlast, drugsoverlast, extreme woningvervuiling, een vermoeden van criminele activiteiten en overlast door bezoekers van prostitutie bij een woning. Een greep uit de woonoverlast in de gemeente Zutphen in het afgelopen jaar. De gemeente probeert via een proef overlast in de gemeente eerder te signaleren om zo sneller in te kunnen grijpen. Het afgelopen jaar werden er 53 incidenten in behandeling genomen.

Zutphen