Wilma Aalderink was tien jaar geleden stille getuige van de rel rondom de dodenherdenking in Vorden. Haar man Henk, die burgemeester was van de gemeente Bronckhorst, belandde in een mediastorm. ,,Het was heftig."
Volledig scherm
PREMIUM
Wilma Aalderink was tien jaar geleden stille getuige van de rel rondom de dodenherdenking in Vorden. Haar man Henk, die burgemeester was van de gemeente Bronckhorst, belandde in een mediastorm. ,,Het was heftig." © Jeroen Jazet

Tien jaar na de meest omstreden dodenherdenking van Nederland: ‘Henk werd afgebeeld met een strop om zijn nek’

Met podcastOp een dag die zou moeten draaien om twee minuten stilte, klonk in het Achterhoekse Vorden opvallend veel lawaai. Zelfs de ME stond klaar, voor het geval het helemaal mis zou gaan. Allemaal vanwege een wandeling langs een graf met Duitse soldaten. Tien jaar na de meest omstreden dodenherdenking van Nederland. Een terugblik door de ogen van Wilma Aalderink, de vrouw van de burgemeester die als ‘fout’ werd bestempeld. ,,Henk werd afgebeeld met een strop om zijn nek.”

5 reacties

 • M.H. van den Brink

  5 maanden geleden
  Hoeveel jonge Nederlandse jongens zijn naar " Indië" gestuurd? Misschien ook nog eens de uitzending over de kindsoldaten van Hitler terugkijken. Herdenken is wat anders dan vereren!
 • Robbert Scholten

  5 maanden geleden
  Ik heb mijn kinderen opgevoed met het idee dat de Duitsers de vijand was destijds,en dat was ook zo,het is niet zo dat de jonge Duitsers nog zo zijn maar een beetje vooringenomen ben ik nog steeds net als mijn kinderen.een middag overloon en Margraten
 • Nico van de Kamp

  5 maanden geleden
  Een moedige maar ik denk een enig juiste beslissing van burgemeester Aalderin Ik ben van de generatie van na de oorlog. We moeten oppassen dat we "niet een gevangene worden van ons eigen verleden". We kunnen niet eindeloos haatdragend blijven tegenover de huidige generatie Heeft niets te maken met ontkennen van de haulocaust, die is er geweest. De joodse mevr. van 96 zegt het heel mooi Ik denk ook dat we ons zelf wel eens wat meer rekenschap mogen geven over ons eigen verleden, Indonesië, Irak!
 • Joke Bender

  5 maanden geleden
  Jonge jochies werden gedwongen, wat denk je wat er nu in Rusland gebeurt?
 • JM SCHINKEL

  5 maanden geleden
  Na zoveel jaar nog trammeland? Ik zie aan de data veel jonge mannen . Die hadden dit vast ook niet gewild. Het staat tch iedereen vrij om er iets mee tedoen ofte laten. Ala men hierbij nog geen vrede kunnen bewaren , wat herdenken we dan?