Volledig scherm
PREMIUM
Voormalig wethouder Willem Geerken (links) en Kees Samuels, de grote man achter de komst van de Vuelta naar Zutphen, tien jaar geleden. © Patrick van Gemert/Zutphens Persbureau

Tien jaar na de Vuelta plukt Zutphen nog steeds de vruchten van de Spaanse wielerronde

Een week lang feest en alle wielertoppers uit binnen- en buitenland in de binnenstad. Tien jaar geleden was Zutphen in Spaanse sferen. De Wielerronde van Spanje, de Vuelta, streek neer in de Hanzestad en dat merkt Zutphen nog steeds in positieve zin.

Een gravering in de stoeprand op de Groenmarkt. La salida de la Vuelta. ‘Het vertrek van de Vuelta’. Het is één van de weinig tastbare herinneringen aan de Spaanse Wielerronde, die tien jaar geleden 30.000 wielergekken naar de binnenstad van Zutphen bracht. ,,Alle toppers stonden hier. Je kan het toch bijna niet voorstellen nu?’’ Kees Samuels (73) krijgt een grote glimlach op zijn gezicht als hij naar de gravering in de stoeprand kijkt, pal voor Wijnhuis Neleman. 

Volledig scherm
Zutphen maakt zich op de Groenmarkt op voor de etappestart van de Vuelta in de Hanzestad. © Archieffoto Tom van Dijke

Feest

Samen met voormalig wethouder Willem Geerken (64) kijkt hij terug naar het Zutphense wielerfestijn. Samen met Stan Hompe, voorzitter wielerclub ETP Zutphen, waren zij de drijvende krachten achter de komst van het Spaanse wielercircus naar Zutphen. Zutphen troefde onder meer Deventer af als startplek. ,,Stadspromotie in de beste vorm’’, concludeert Geerken. ,,Exacte cijfers zijn er niet, maar we hebben erna veel toeristen in de stad gehad die de beelden op de televisie hebben gezien. Daarnaast was het geweldig voor de stad zelf. Van jong tot oud, alle inwoners werden een week lang betrokken bij het feest. Iedereen was trots op Zutphen.’’

 1. Gemist? Jarenlang vermiste kat uit Zwartsluis duikt ineens op op tv. En neemt de afvaldienst nou zomaar mijn container mee?

  Gemist? Jarenlang vermiste kat uit Zwartsluis duikt ineens op op tv. En neemt de afval­dienst nou zomaar mijn container mee?

  Blijdschap en ongeloof bij Bart Mooiweer uit Zwartsluis toen hij op tv ineens zijn al jaren vermiste kat Vlekje voorbij zag komen. ,,Het is gewoon niet te bevatten", zegt hij na de hereniging met zijn huisdier. ,,Ik vind het nog steeds onwerkelijk.” Het is één van de meestgelezen verhalen van deze week. Een overzicht van nog meer verhalen die zeker het teruglezen waard zijn:
 1. Carnavalisten laten zich niet omverblazen door beetje wind
  PREMIUM
  video

  Carnavalis­ten laten zich niet omverbla­zen door beetje wind

  Ondanks de stevige wind en wat buien zijn de carnavalsoptochten in Overijssel en Gelderland vandaag overal doorgegaan. In tegenstelling tot de zuidelijke provincies en Noord- en Zuid-Holland en Zeeland, waar diverse optochten voor vandaag of morgen zijn afgeblazen, staat het licht in de oostelijke regio's vooralsnog op groen. Wel wijzen sommige organiserende carnavalsverenigingen er wagenbouwers op dat ze hogere onderdelen die extra windgevoelig zijn extra goed moeten bevestigen.
 2. Geen regels voor kindvloggers: ‘Bij sommige ouders staan de eurotekens in de ogen’
  PREMIUM
  VIDEO

  Geen regels voor kindvlog­gers: ‘Bij sommige ouders staan de eurotekens in de ogen’

  Ze testen cosmeticaproducten, spelen met speelgoed of maken slijm. Hun video’s worden miljoenen keren bekeken en adverteerders betalen grof geld. Geen wonder dat het aantal kindvloggers met een eigen YouTube-kanaal is geëxplodeerd. Hoewel de regels voor kinderarbeid streng zijn, lijken kindvloggers vrij spel te hebben. En dat is een probleem, vinden experts. ,,Een kind is geen verdienmodel.”

Zutphen