Volledig scherm
© ANP XTRA

Tien maanden cel voor man (34) uit Zutphen vanwege handel in harddrugs

Een 34-jarige man uit Zutphen is vandaag veroordeeld tot een gevangenisstraf van twintig maanden waarvan de helft voorwaardelijk vanwege de handel in verschillende soorten harddrugs. Hij zou zich daar gedurende een jaar mee bezig hebben gehouden.

De straf is ook voor het bezit van grote hoeveelheden hard- en softdrugs, een omgebouwd alarmpistool met bijbehorende munitie en een gasdrukpistool. Verder heeft de man grote hoeveelheden van de grondstof GBL verkocht, waarvan hij wist dat er de drug GHB van gemaakt ging worden.

De officier van justitie eiste twee weken geleden dertig maanden cel waarvan drie maanden voorwaardelijk vanwege het dealen gedurende ruim twee jaar. Maar de rechtbank zag geen bewijs voor die lange periode. De rechters veroordeelden een medeverdachte uit Emmen (34) wel voor het handelen in harddrugs gedurende ruim twee jaar. Hij kreeg dertig maanden waarvan tien maanden voorwaardelijk, ook voor drugs- en wapenbezit.

Gepakt in Deventer

De mannen werden in augustus vorig jaar betrapt op de parkeerplaats van de MacDonalds in Deventer. De Zutphenaar had de man uit Emmen daar 500 gram amfetaminepasta overgedragen. Vervolgens trof de politie bij huiszoekingen grote hoeveelheden drugs en GBL aan en wapens. Uit gegevens op de telefoons bleek vervolgens dat er volop gehandeld werd.

De Emmenaar zei op de zitting twee weken geleden dat alle drugs voor eigen gebruik waren. De Zutphenaar wilde niks zeggen. De mannen waren al op vrije voeten en hadden hun leven weer op orde met een vaste baan. De Emmenaar was afgekickt. De reclassering zag geen risico dat ze zich weer met de handel bezig gingen houden.

Er volgt nog een ontnemingsvordering. De officier van justitie wil dat de mannen de verdiensten inleveren.

Zutphen