Er gloort weer een beetje hoop voor Valkova. Al ligt die hoop wel in Barcelona, waar in een particulier ziekenhuis een specifieke behandeling wordt uitgevoerd.
Volledig scherm
PREMIUM
Er gloort weer een beetje hoop voor Valkova. Al ligt die hoop wel in Barcelona, waar in een particulier ziekenhuis een specifieke behandeling wordt uitgevoerd. © Rob Voss

Tientallen Nederlandse vrouwen leggen lot in handen omstreden Spaanse arts: ‘Het is overleven’

Ze kunnen geen prikkels verdragen, hebben continu pijn en liggen 24/7 op bed in verduisterde kamertjes. Voor tientallen vrouwen in Nederland is dit de dagelijkse realiteit. Omdat een experimentele operatie voor hun ziekte hier verboden is, leggen ze hun lot in handen van een ‘wonderdokter’ in Barcelona. Maar die wordt door vakbroeders als charlatan weggezet.

9 reacties

 • L.B. Hubeek

  2 jaar geleden
  Deze man is een held, Net zoals Peter R. De Vries. PUNT !
 • Ron D Brandsma

  2 jaar geleden
  Mevrouw Zeist, als u wat nauwkeuriger had gelezen dan had u zien staan : "Niet altijd, maar wel opvallend vaak". Ik schat u intelligent genoeg in om de boodschap van deze zin te interpreteren.
 • Ron D Brandsma

  2 jaar geleden
  Het verhaal van Meneer van Der Meulen en van Meneer Hartog, daar valt geen speld tussen te krijgen. Het ligt inderdaad niet aan de dokter maar aan de behandeling. De behandeling kan het wonder zijn, net als een nieuw medicijn. Neem het vaccin van nu, niemand kan iemand nog besmetten en niemand raakt besmet of ziek nadien, oh wacht.. En als voormalig psychologie student kan ik bevestigen dat het psychosomatische aspect bij gezondheidsklachten een zeer grote grote kan spelen, met de nadruk op kan.
 • Evie Van Zeist

  2 jaar geleden
  'Afbouw levensfase als zorgende moeder' ... als ik niet zo veel te doen had, zou ik vanavond nog verontwaardigd op de bank zitten. Wat een kennis van vrouwen menen sommige mensen (veelal mannen) toch te hebben 😕 Ik heb meerdere keren gedoneerd voor zo'n operatie in Barcelona en in alle gevallen betrof het vrouwen die veel jonger zijn dan ik (al lang en breed oma en nog steeds zorgend). Voor die mannen: probeer voor de verandering eens buiten de (in jullie hoofd) bestaande hokjes te denken.
 • E Naal

  2 jaar geleden
  Ah daar zijn de "experts op alle gebieden" weer. Melle van der Meulen en Henk Hartog. Ze hebben het er masr druk mee.