Leon K. tijdens de zitting op 30 mei: ,,Het was niet mijn bedoeling.’’
Volledig scherm
Leon K. tijdens de zitting op 30 mei: ,,Het was niet mijn bedoeling.’’ © Felix Guérain

Twee jaar cel en tbs voor dodelijke mishandeling Andres in Warnsveld

Zutphenaar Leon K. (35) gaat de gevangenis in. De rechtbank in Zutphen veroordeelde hem woensdagmiddag tot twee jaar cel. Ook krijgt hij tbs met dwangverpleging. Volgens de rechters is bewezen dat hij zijn plaatsgenoot Andres Rodriguez vorig jaar doodsloeg.

Het incident zorgde voor veel beroering in Zutphen en Warnsveld. In de nacht van 7 op 8 juli kreeg Rodriguez ruzie in de Zutphense binnenstad. Hij sloeg daarbij een 16-jarige jongen en werd door de politie het centrum uitgestuurd. Leon K. beschouwde die 16-jarige als zijn broertje en pikte dit niet. Hij sprak met Rodriguez af voor de Lidl in Warnsveld. Daar liep het uit de hand en ontstond een gevecht. Volgens justitie kreeg het slachtoffer meerdere vuistslagen tegen het hoofd, ook toen hij bewusteloos op de grond lag. Daardoor liep Rodriguez ernstig hersenletsel op. Hij raakte in coma en overleed een maand later.

Herhaling

Leon K., die aan kickboksen doet, is in het Pieter Baan Centrum onderzocht. Deskundigen stelden eerder dat hij tbs met dwangverpleging moest krijgen, omdat de kans op herhaling groot is en hij een geestesziekte heeft. Ook is hij verminderd toerekeningsvatbaar. 

Het Openbaar Ministerie had vier jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist. K's advocaat, de bekende Jan-Hein Kuijpers, pleitte voor vrijspraak omdat K. zichzelf slechts zou hebben verdedigd. Dit noodweerscenario acht de rechtbank echter niet aannemelijk. 

Gewelddadig verleden

Het is niet de eerste veroordeling voor Leon K. Hij is vaker veroordeeld voor geweldsmisdrijven, ook tot gevangenisstraffen. Zo liep hij nog in een proeftijd van twee eerdere voorwaardelijke veroordelingen. Die gevangenisstraffen, van één maand en van 114 dagen moet hij alsnog uitzitten.

Verder kent de rechtbank de moeder van Rodriguez een vergoeding toe voor de begrafenis en bijkomende kosten. Daarnaast krijgt ze een vergoeding voor de gemaakte reis-, parkeer- en telefoonkosten.

Andres Rodriguez uit Warnsveld overleed na een mishandeling in Warnsveld.
Volledig scherm
Andres Rodriguez uit Warnsveld overleed na een mishandeling in Warnsveld. © Eigen foto

Zutphen