Voorlopig schetsontwerp van het Ubuntuplein op Noorderhaven in Zutphen. Het wooncomplex gaat er niet komen.
Volledig scherm
Voorlopig schetsontwerp van het Ubuntuplein op Noorderhaven in Zutphen. Het wooncomplex gaat er niet komen.

Ubuntuplein in Zutphen definitief van de baan

Ruim dertien jaar werd gedroomd over de bouw van woon-werkcomplex Ubuntuplein op Noorderhaven in Zutphen, maar het gaat er niet van komen. De drie betrokken clubs die zich in een coöperatie hadden verenigd, gaan elk hun weg omdat de financiering van het tientallen miljoenen kostende bouwproject met gemeenschappelijke woonvormen maar niet rondkomt. 

Initiatiefgroep de Naobers kondigde eerder dit jaar al aan geen vertrouwen meer te hebben in het plan, dat de bouw van meer dan tweehonderd woningen voor voornamelijk ouderen behelsde. Aanvankelijk leken de Derde Fase en Rowida nog de mogelijkheden van voortzetting te willen onderzoeken, maar dat is definitief van de baan. Grondeigenaar Heijmans doet nog geen mededelingen, maar volgens de Derde Fase gaat Vesteda in een deel van het gebied dat voor Ubuntuplein was gereserveerd huurwoningen voor de vrije sector bouwen.

Op een ander deel lijkt Knarrenhof kansrijk om 51 appartementen en grondgebonden woningen te realiseren. Knarrenhof staat voor levensloopbestendig wonen en naoberschap en gaat binnenkort al in Zwolle van start. Initiatiefgroep de Naobers sluit zich er bij aan en ook betrokkenen bij de Derde Fase nemen deel. Peter Prak van de Knarrenhof verwacht dat het woonproject in Zutphen, dat inmiddels Hof van Zutphen heet, van de grond gaat komen. ,,Er hebben zich al meer dan honderd huishoudens gemeld en eigenlijk alle seinen staan op groen. Alleen voor veertien grondgebonden woningen zoeken we nog kopers.”

Kartrekker

Gemeente en Heijmans zijn volgens Prak enthousiast over het plan, dat volgens de nieuwe kartrekker vooral geen commune-achtig wonen betreft. Zelf gunnen de initiatiefnemers zich nog enkele maanden de tijd om voldoende aanmeldingen binnen te halen. Voor de appartementen is al een ruime reservelijst. 

Prak: ,,Daar zitten veel mensen bij die niet uit de regio komen, dus dat is voor Zutphen mooi nieuws.” Curieus twistpunt met de gemeente in de planvorming: de betrokkenen willen minder parkeerhavens dan de gemeente. ,,We zitten vlak bij het station en er is veel belangstelling voor het gebruik van deelauto’s.” denkt Prak. 

Zutphen