Volledig scherm
Een beeldmontage met een impressie van de ligging van het vrieshuis in het landschap bij Steenderen. beeld Archief/Aviko

Uit-Zicht bang voor parkerende vrachtwagens Aviko

STEENDEREN - De tegenstanders van het vrieshuis van Aviko in Steenderen richten hun pijlen op het parkeren en het verkeer. Ze zijn bang voor veel langsrijdende en parkerende vrachtwagens.

De vereniging Uit-Zicht, die zich verzet tegen de komst van het 35 meter hoge vrieshuis, heeft bij de Raad van State beroep aangetekend tegen een rapport dat ingenieursbureau Arcadis in opdracht van de gemeente Bronckhorst heeft laten maken. De gemeente wil het bestemmingsplan wijzigen om de komst van het vrieshuis mogelijk te maken. 

Uit-Zicht heeft daar bezwaar tegen gemaakt. Dat bezwaar diende in juli bij de Raad van State. De Raad veegde de bezwaren van tafel, op één punt na. Bronckhorst moet in kaart brengen welke extra parkeerdruk de komst van de opslagloods voor diepvriesproducten met zich mee brengt. Arcadis heeft dit voor de gemeente in kaart gebracht in een rapport, dat aan de Raad van State heeft aangeboden. 

Lange Zware Vrachtwagens

,,In het Arcadis-rapport wordt gesproken over 242 vrachtwagenbewegingen per dag, terwijl in een eerder rapport een aantal werd genoemd van 480 vrachtwagenbewegingen. De feiten worden gemanipuleerd", zegt Willem Sleijster van Uit-Zicht. ,,We denken dat Aviko niet genoeg ruimte heeft voor al die vrachtwagens op het eigen terrein, bijvoorbeeld wanneer er een storing is en het productieproces stagneert. Aviko wil LZV's, Lange Zware Vrachtwagens gaan inzetten. Die mogen niet uitrijden bij mist. We zijn bang dat de vrachtwagens bij die gelegenheden in de omgeving gaan parkeren", aldus Sleijster, die zelf op de Hof te Baak tussen Baak en Steenderen woont. ,,Bovendien zal de komst van het vrieshuis leiden tot een grote toename van het vrachtverkeer op de wegen rond Steenderen. Een gebouw als het vrieshuis moet langs een snelweg staan."

Nog een procedure

Naast deze zaak bij de Raad van State loopt er ook een procedure van Uit-Zicht tegen de omgevingsvergunning, die wordt verleend door de provincie Gelderland. Die zaak loopt bij de Rechtbank Gelderland. Er zou een zitting zijn op 20 december, maar die is uitgesteld omdat Rechtbank Gelderland de uitspraak van de Raad van State wil afwachten. Aviko was niet bereikbaar voor commentaar.

Zutphen