Volledig scherm
Volgens D66, GroenLinks en de VVD moet Zutphen Regenboogstad worden. Samen met het COC werken ze aan een voorstel om Zutphen een stukje kleurrijker te maken. V.l.n.r: Ingrid Timmer, Cor Witbraad, Paul Woerlee, Viktor Boldewijn en Antje van Dijk. © Patrick van Gemert/Zutphens Pers

Unanieme steun voor Zutphen als regenbooggemeente

,,Als LHBT’er moet je je veilig genoeg voelen om te zijn wie je bent”, zegt Zutphenaar Cor Witbraad. Daarmee omschrijft de ambassadeur van belangenorganisatie COC het doel van een initiatiefvoorstel van D66, GroenLinks en VVD om Zutphen regenbooggemeente te maken. 

Het voorstel, waaraan het COC meewerkte, kan maandagavond op unanieme steun in het forum rekenen. Het college van burgemeester en wethouders besloot onlangs al om steun te verlenen. Als het voorstel door de gemeenteraad wordt aangenomen op 9 oktober is het de bedoeling om de intentieverklaring waarmee Zutphen regenbooggemeente wordt op 11 oktober te ondertekenen. Die dag is Coming-Outdag, zeker zestig winkeliers in Zutphen zullen dan ook regenboogvlaggen hijsen die door het COC ter beschikking zijn gesteld.

Vanzelfsprekend

Dat het niet altijd vanzelfsprekend is dat LHBT’ers zich veilig voelen weten Witbraad en zijn partner Paul Woerlee uit eigen ervaring. Door de toegenomen wettelijke vrijheden voor homo’s en lesbiennes werd in het verleden in Nederland nog wel eens gedacht dat de strijd voor LHBT-rechten gestreden was, maar in de praktijk blijkt dat volgens Witbraad en Woerlee toch anders te liggen. ,,Bij zorgorganisatie Sutfene was bijvoorbeeld maar van één bewoner bekend dat het een LHBT’er was, terwijl dat er toch echt veel meer moeten zijn”, zegt Woerlee.

Nietszeggend

Woerlee en Witbraad reageerden vorig jaar met een brief op een motie van D66 en GroenLinks over een regenboogzebrapad, want de Zutphenaren vonden zo’n symbool nietszeggend als er niet ook beleid is in Zutphen om LHBT’ers te ondersteunen. Vervolgens ontstond een initiatiefgroep waarbij ook de VVD aanhaakte. Het resultaat is nu het voorstel waarmee Zutphen niet alleen een titel krijgt, maar ook allerlei initiatieven met veiligheid en sociale acceptatie als doel in het onderwijs, de ouderenzorg en bij de gemeente worden ondersteund.

Symbolen

Naast de projecten zijn ook symbolen wat de initiatiefnemers prima. Jongeren bleken daar juist veel waarde aan te hechten tijdens bijeenkomsten die er al waren met schoolafvaardigingen. ,,Wat ik hier zo mooi aan vind is dat het zo breed wordt gedragen”, zegt fractievoorzitter Ingrid Timmer van D66. ,,Zowel vanuit raad als college, oppositie als coalitie; er is heel veel steun.”

Zutphen

poll

Wat vind jij?

Wat vind jij?

  • Een leerkracht bepaalt zelf wat hij wel of niet vertelt in de les. (9%)
  • Alleen als de docent heel duidelijk maakt dat het zijn mening is, dan mag hij zoiets wel zeggen. (35%)
  • Een leerkracht moet zich altijd baseren op feiten. Hij is er niet om zijn mening over te dragen aan jongeren. (56%)
1435 stemmen