Volledig scherm
Graafwerkzaamheden in juli 2017 toen de V1-bom bij de Oude IJsselbrug net was gevonden. © Patrick van Gemert/Zutphens Pers

V1-bom in Zutphen kan pas in oktober worden geruimd

De V1-bom die begin juli vorig jaar werd gevonden bij de Oude IJsselbrug in Zutphen, kan pas in oktober worden geruimd. Aanvankelijk zou de ruiming dit voorjaar gebeuren. De verwijdering is echter een technisch zeer complexe klus. Bovendien loopt de ruiming vertraging op doordat er veel partijen bij zijn betrokken.

Het explosief ligt erg diep, onder het grondwater. Er is een speciale, grote constructie nodig om de bom te kunnen verwijderen. Bovendien bevat de V1 mogelijk stoffen die vervuilend zijn. Daarmee moet de gemeente Zutphen rekening houden, evenals met het water- en treinverkeer. Dit betekent dat er veel partijen bij de ruiming betrokken zijn, zoals Rijkswaterstaat, Waterschap Rijn en IJssel, Prorail/NS en de provincie Gelderland. Het vergt veel tijd voordat de benodigde vergunningen van onder meer Rijkswaterstaat en het waterschap binnen zijn. Daar staat een periode van 20 weken voor.

Een andere optie was om de bom in juli te ruimen. Maar dan kan het niet vanwege de flora en faunawet. Het explosief ligt in een Natura 2000-gebied, dat gedurende de zomer vanwege de aanwezigheid van bepaalde plant- en diersoorten wettelijke bescherming geniet.

Zutphen