De 'vliegende bom' die onlangs werd aangetroffen nabij de Oude IJsselbrug in Zutphen wordt later omhoog gehaald. De EOD heeft de ruiming van de V1 uitgesteld. De V1 ligt nu nog onder afdekplaten.
Volledig scherm
De 'vliegende bom' die onlangs werd aangetroffen nabij de Oude IJsselbrug in Zutphen wordt later omhoog gehaald. De EOD heeft de ruiming van de V1 uitgesteld. De V1 ligt nu nog onder afdekplaten. © Patrick van Gemert/Zutphens Pers

V1 in Zutphen later omhoog gehaald

De ruiming van de onlangs in Zutphen V1, een ingenieus wapen van de Duitsers uit de Tweede Wereldoorlog, is uitgesteld. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) zou volgens planning deze week beginnen met de ruimingswerkzaamheden, maar dit is verschoven naar eind september.

De V1 - voluit Vergeltungswaffe 1, een onbemand straalvliegtuig van zo'n acht meter lang en vijf meter breed - werd eerder deze zomer aangetroffen nabij de Oude IJsselbrug in Zutphen. Het wapentuig lag ruim zeventig jaar verborgen onder de grond op zo'n twee meter diepte in een weiland langs rivier de IJssel. Aan boord ruim 800 kilo springstof, meer dan voldoende om gevaarlijk te zijn voor nabijgelegen woningen in wijk De Hoven.

Bodemverontreiniging

Volgens een woordvoerster van de gemeente Zutphen moeten nog enkele voorbereidende werkzaamheden plaatsvinden alvorens de V1 omhoog kan worden gehaald. Zo moet onder meer worden onderzocht of er, met het oog op de grote lading springstof, sprake is van bodemverontreiniging. ,,Wij volgen de planning van de EOD. Op dit moment gaan wij uit van eind september", licht de zegsvrouw van de gemeente toe.

Pas tijdens de ruiming wordt duidelijk in welke mate resten van de V1 bewaard kunnen worden. De EOD sprak eerder over een 'bijzondere vondst', omdat de V1 nagenoeg intact zou zijn. Volgens de  gemeentewoordvoerder hebben zich drie partijen gemeld met grote interesse voor de V1. ,,De interesse komt vanuit Harfsen, Warnsveld en De Hoven. Daarnaast zou de gemeentelijke afdeling archeologie graag beschikken over kleiner materiaal."

Zutphen