Volledig scherm
De vindplaats van de V1 nabij de Oude IJsselbrug is met hekken afgezet en afgedekt met rijplaten. © Patrick van Gemert/Zutphens Pers

V1 in Zutphen pas in voorjaar geruimd

De ruiming van de onlangs in Zutphen V1, een ingenieus wapen van de Duitsers uit de Tweede Wereldoorlog, is uitgesteld. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) begint waarschijnlijk in het voorjaar aan de ruimingswerkzaamheden.

Dat heeft de gemeente Zutphen bekendgemaakt. Er zijn volgens de gemeente nog verschillende vergunningen nodig, onder meer van Rijkswaterstaat en het Waterschap Rijn en IJssel. Dit zou veel tijd kosten. 

De V1 - voluit Vergeltungswaffe 1, een onbemand straalvliegtuig van zo'n acht meter lang en vijf meter breed - werd eerder deze zomer aangetroffen nabij de Oude IJsselbrug in Zutphen. Het wapentuig lag ruim zeventig jaar verborgen onder de grond op zo'n twee meter diepte in een weiland langs rivier de IJssel. Aan boord ruim 800 kilo springstof, meer dan voldoende om gevaarlijk te zijn voor nabijgelegen woningen in wijk De Hoven.

Tichelbeeksewaard

Het resterende materiaal wordt in hetzelfde gebied - de Tichelbeeksewaard - tot ontploffing gebracht. "Voor de veiligheid is het beter dat de munitie die er nog in zit zo min mogelijk wordt verplaatst", meldt een woordvoerder van de gemeente. Pas tijdens de ruiming wordt duidelijk in welke mate resten van de V1 bewaard kunnen worden. 

De EOD sprak eerder over een 'bijzondere vondst', omdat de V1 nagenoeg intact zou zijn. Volgens de gemeentewoordvoerder hebben zich drie partijen gemeld met grote interesse voor de V1. "De interesse komt vanuit Harfsen, Warnsveld en De Hoven. Daarnaast zou de gemeentelijke afdeling archeologie graag beschikken over kleiner materiaal."

 1. Carnavalisten laten zich niet omverblazen door beetje wind
  PREMIUM
  video

  Carnavalis­ten laten zich niet omverbla­zen door beetje wind

  Ondanks de stevige wind en wat buien zijn de carnavalsoptochten in Overijssel en Gelderland vandaag overal doorgegaan. In tegenstelling tot de zuidelijke provincies en Noord- en Zuid-Holland en Zeeland, waar diverse optochten voor vandaag of morgen zijn afgeblazen, staat het licht in de oostelijke regio's vooralsnog op groen. Wel wijzen sommige organiserende carnavalsverenigingen er wagenbouwers op dat ze hogere onderdelen die extra windgevoelig zijn extra goed moeten bevestigen.
 2. Geen regels voor kindvloggers: ‘Bij sommige ouders staan de eurotekens in de ogen’
  PREMIUM
  VIDEO

  Geen regels voor kindvlog­gers: ‘Bij sommige ouders staan de eurotekens in de ogen’

  Ze testen cosmeticaproducten, spelen met speelgoed of maken slijm. Hun video’s worden miljoenen keren bekeken en adverteerders betalen grof geld. Geen wonder dat het aantal kindvloggers met een eigen YouTube-kanaal is geëxplodeerd. Hoewel de regels voor kinderarbeid streng zijn, lijken kindvloggers vrij spel te hebben. En dat is een probleem, vinden experts. ,,Een kind is geen verdienmodel.”

Zutphen