De vindplaats van de V1 nabij de Oude IJsselbrug is met hekken afgezet en afgedekt met rijplaten.
Volledig scherm
De vindplaats van de V1 nabij de Oude IJsselbrug is met hekken afgezet en afgedekt met rijplaten. © Patrick van Gemert/Zutphens Pers

V1 in Zutphen pas in voorjaar geruimd

De ruiming van de onlangs in Zutphen V1, een ingenieus wapen van de Duitsers uit de Tweede Wereldoorlog, is uitgesteld. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) begint waarschijnlijk in het voorjaar aan de ruimingswerkzaamheden.

Dat heeft de gemeente Zutphen bekendgemaakt. Er zijn volgens de gemeente nog verschillende vergunningen nodig, onder meer van Rijkswaterstaat en het Waterschap Rijn en IJssel. Dit zou veel tijd kosten. 

De V1 - voluit Vergeltungswaffe 1, een onbemand straalvliegtuig van zo'n acht meter lang en vijf meter breed - werd eerder deze zomer aangetroffen nabij de Oude IJsselbrug in Zutphen. Het wapentuig lag ruim zeventig jaar verborgen onder de grond op zo'n twee meter diepte in een weiland langs rivier de IJssel. Aan boord ruim 800 kilo springstof, meer dan voldoende om gevaarlijk te zijn voor nabijgelegen woningen in wijk De Hoven.

Tichelbeeksewaard

Het resterende materiaal wordt in hetzelfde gebied - de Tichelbeeksewaard - tot ontploffing gebracht. "Voor de veiligheid is het beter dat de munitie die er nog in zit zo min mogelijk wordt verplaatst", meldt een woordvoerder van de gemeente. Pas tijdens de ruiming wordt duidelijk in welke mate resten van de V1 bewaard kunnen worden. 

De EOD sprak eerder over een 'bijzondere vondst', omdat de V1 nagenoeg intact zou zijn. Volgens de gemeentewoordvoerder hebben zich drie partijen gemeld met grote interesse voor de V1. "De interesse komt vanuit Harfsen, Warnsveld en De Hoven. Daarnaast zou de gemeentelijke afdeling archeologie graag beschikken over kleiner materiaal."

Zutphen