EOD-medewerkers zijn woensdagavond bezig op de vindplaats van het projectiel.
Volledig scherm
EOD-medewerkers zijn woensdagavond bezig op de vindplaats van het projectiel. © Patrick van Gemert/Zutphens Pers

V1 uit Tweede Wereldoorlog gevonden nabij Oude IJsselbrug in Zutphen

Nabij de Oude IJsselbrug in Zutphen is woensdag bij werkzaamheden een oude V1 uit de Tweede Wereldoorlog aangetroffen. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft het metersgrote projectiel bekeken en veiliggesteld.

Het projectiel is aangetroffen in de uiterwaarden van de IJssel, aan de kant van wijk De Hoven. Volgens een woordvoerder van Defensie vormt het gevonden projectiel geen direct gevaar voor de omgeving. Wel is de directe omgeving van de vindplaats afgezet en waren woensdagavond ook hulpdiensten aanwezig. "Uit voorzorg", zegt de woordvoerder. "Er bevinden zich geen ontstekers meer in het projectiel."

Quote

We willen mensen vragen om vooral niet te komen kijken

Woordvoerder gemeente Zutphen

V1 staat voor Vergeltungswaffe 1; het antwoord van de Duitsers op de geallieerde bomdardementen op Duitse steden als Dresden, waarbij veel burgerslachtoffers vielen. De Duitsers werkten vanaf 1942 aan dit wapen, dat de geschiedenis in zou gaan als eerste 'kruisraket' ter wereld. De V1 was een buitengewoon ingenieus wapen, dat de vorm had van een klein onbemand vliegtuig. Het toestel bevatte zo'n duizend kilo aan springstof.

Beveiliging

De vindplek is midden in een weiland langs de rivier. Beveiliging is sinds woensdagavond aanwezig. Donderdag gaat de EOD verder met het onderzoek. Geïnteresseerd publiek is niet welkom, benadrukt een zegsvrouw van de gemeente Zutphen: "We willen mensen vragen om vooral niet te komen kijken. Er is hier niets te zien en de mensen die hier aan het werk zijn worden alleen maar lastig gevallen. Bovendien word je toch alleen maar weggestuurd."

De Oude IJsselbrug was sowieso al afgesloten voor gemotoriseerd verkeer vanwege werkzaamheden. De brug krijgt een onderhoudsbeurt en wordt uitgebreid met een groter fiets- en voetpad.

  1. Corona-update | Drie doden in verpleeghuis Meppel, bungalowketen dreigt kopje onder te gaan en run op uitvaartkisten
    VIDEO

    Corona-update | Drie doden in verpleeg­huis Meppel, bungalowke­ten dreigt kopje onder te gaan en run op uitvaart­kis­ten

    De nieuwsberichten over het coronavirus volgen elkaar in een rap tempo op. De Stentor zet dagelijks de belangrijkste gebeurtenissen op een rij. Met vandaag onder meer: het verhaal van de 99-jarige Herman uit Zutphen die zijn verjaardag volgende week gedwongen op een andere manier moet vieren. Daarnaast werden meerdere jongeren bekeurd in Dedemsvaart vanwege het negeren van het samenscholingsverbod. Tot slot werd SC Genemuiden getroffen door het overlijden van een clubicoon.

Zutphen