Volledig scherm
EOD-medewerkers zijn woensdagavond bezig op de vindplaats van het projectiel. © Patrick van Gemert/Zutphens Pers

V1 uit Tweede Wereldoorlog gevonden nabij Oude IJsselbrug in Zutphen

Nabij de Oude IJsselbrug in Zutphen is woensdag bij werkzaamheden een oude V1 uit de Tweede Wereldoorlog aangetroffen. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft het metersgrote projectiel bekeken en veiliggesteld.

Het projectiel is aangetroffen in de uiterwaarden van de IJssel, aan de kant van wijk De Hoven. Volgens een woordvoerder van Defensie vormt het gevonden projectiel geen direct gevaar voor de omgeving. Wel is de directe omgeving van de vindplaats afgezet en waren woensdagavond ook hulpdiensten aanwezig. "Uit voorzorg", zegt de woordvoerder. "Er bevinden zich geen ontstekers meer in het projectiel."

Quote

We willen mensen vragen om vooral niet te komen kijken

Woordvoerder gemeente Zutphen

V1 staat voor Vergeltungswaffe 1; het antwoord van de Duitsers op de geallieerde bomdardementen op Duitse steden als Dresden, waarbij veel burgerslachtoffers vielen. De Duitsers werkten vanaf 1942 aan dit wapen, dat de geschiedenis in zou gaan als eerste 'kruisraket' ter wereld. De V1 was een buitengewoon ingenieus wapen, dat de vorm had van een klein onbemand vliegtuig. Het toestel bevatte zo'n duizend kilo aan springstof.

Beveiliging

De vindplek is midden in een weiland langs de rivier. Beveiliging is sinds woensdagavond aanwezig. Donderdag gaat de EOD verder met het onderzoek. Geïnteresseerd publiek is niet welkom, benadrukt een zegsvrouw van de gemeente Zutphen: "We willen mensen vragen om vooral niet te komen kijken. Er is hier niets te zien en de mensen die hier aan het werk zijn worden alleen maar lastig gevallen. Bovendien word je toch alleen maar weggestuurd."

De Oude IJsselbrug was sowieso al afgesloten voor gemotoriseerd verkeer vanwege werkzaamheden. De brug krijgt een onderhoudsbeurt en wordt uitgebreid met een groter fiets- en voetpad.

  1. Waterpoloërs uit Almen zwommen tóch mee met Van der Weijden
    PREMIUM
    video

    Waterpo­loërs uit Almen zwommen tóch mee met Van der Weijden

    Verboden mee te zwemmen met Maarten van der Weijden? Acht mannen uit Almen doken de afgelopen dagen wel het water in en zwommen met de langeafstandszwemmer vier van de elf steden in. Op eigen risico, dat wel. Hoewel Van der Weijden zijn enorme tocht wegens ziekte niet kon afmaken, is het respect bij de meezwemmers groot. ,,Wat een immense prestatie!’’ De waterpoloërs haalden liefst 33.000 euro voor het goede doel.

Zutphen