Vader Martin Huisman en zus Rochelle in 2017 bij de rechtbank voorafgaand aan de zitting destijds over de mogelijke tbs-beëindiging van moordenaar Mike J. op Rowena Rikkers, beter bekend als het Meisje van Nulde.
Volledig scherm
PREMIUM
Vader Martin Huisman en zus Rochelle in 2017 bij de rechtbank voorafgaand aan de zitting destijds over de mogelijke tbs-beëindiging van moordenaar Mike J. op Rowena Rikkers, beter bekend als het Meisje van Nulde. © ANP/archief

Vader ‘meisje van Nulde’ wil dader confronteren

Martin Huisman, de vader van de vermoorde Rowena Rikkers (4) ofwel het ‘meisje van Nulde’ vraagt opnieuw aan de rechtbank om zijn verhaal te mogen doen tijdens een zitting. De rechtbank beslist op 1 juli of de tbs-behandeling van hoofddader Mike J. wordt voortgezet of beëindigd. Momenteel verblijft J. in een appartement van de tbs-kliniek buiten de beveiligde ring. 

Huisman wil tijdens de zitting op 1 juli bij de Zutphense rechtbank Mike J. confronteren met de gevolgen van zijn daad voor de nabestaanden. Twee jaar geleden deed Huisman al een poging om spreektijd te krijgen. Dit werd toen afgewezen, omdat de wet er niet in voorziet om tijdens tbs-verlengingszittingen aan nabestaanden het woord te geven. 

Behoefte

Zijn advocaat Sébas Diekstra zegt dat Huisman zich bewust is van de wettelijke beperkingen. Zijn cliënt heeft er desondanks behoefte aan, zo schrijft hij de rechtbank, om één keer ter zitting (waar dan ook) ten overstaan van de veroordeelde te spreken over wat de dader hem en zijn andere dochter heeft aangedaan. ,,Deze behoefte is bij hem mede aanwezig omdat hij als nabestaande nooit gebruik heeft kunnen maken van het spreekrecht tijdens de strafzitting omdat die mogelijkheid toentertijd ontbrak’’, aldus Diekstra in het verzoek aan de rechtbank.  Vrijdag wordt de tbs-verlenging pro forma behandeld in Zutphen. 

  1. Directeur Hans Heesen kan weer filmliefhebbers ontvangen in Luxor Zutphen en dat is nodig ook: ‘We teren nu op ons spaarpotje...’
    PREMIUM
    Een nieuw begin

    Luxor Zutphen kan weer filmlief­heb­bers ontvangen en dat is nodig ook: ‘We teren nu op ons spaarpotje...’

    Nog lang niet alle beroepen kunnen weer aan de slag, maar na de versoepelingen die het kabinet doorvoerde, mogen we al wat meer. Wie zijn die mensen, wat hebben ze gedaan de afgelopen twee maanden en hoe zien ze de toekomst? In de serie ‘Een nieuw begin’ zetten we dagelijks iemand in de spotlights. Vandaag: Hans Heesen (61), directeur van Filmhuis Luxor in Zutphen.

Zutphen