Volledig scherm
In september wordt de onlangs in Zutphen gevonden V1 verder geruimd. Meerdere partijen zouden de 'vliegende bom' graag een plek willen geven.. © Patrick van Gemert/Zutphens Pers

Veel interesse voor in Zutphen gevonden V1

Er bestaat veel interesse voor de in Zutphen gevonden V1, een ingenieus wapen van de Duitsers uit de Tweede Wereldoorlog. Vanuit verschillende hoeken is navraag gedaan over de mogelijkheden voor behoud van het bijzondere wapentuig. 

Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente Zutphen. Vooral het feit dat de V1 bijna volledig intact is gebleven zou de vondst interessant maken. Vandaag gaat de gemeente hierover nader in gesprek, zegt de woordvoerder. "Wij staan als gemeente zeker niet afwijzend tegenover behoud. We weten alleen nog niet in welke staat we de V1 naar boven kunnen halen."

De Hoven

De V1 - voluit Vergeltungswaffe 1, een onbemand straalvliegtuig van zo'n acht meter lang en vijf meter breed - werd onlangs aangetroffen nabij de Oude IJsselbrug in Zutphen. Het wapentuig lag ruim zeventig jaar verborgen onder de grond op zo'n twee meter diepte in een weiland langs rivier de IJssel. Aan boord ruim 800 kilo springstof, meer dan voldoende om gevaarlijk te zijn voor nabijgelegen woningen in wijk De Hoven.

Quote

Er zijn ook andere Zutphense partijen die ideeën hebben. We gaan graag met een ieder in gesprek

Woordvoerder gemeente Zutphen

Onder meer vanuit Harfsen bestaat interesse. Vereniging Plaatselijkbelang Harfsen en Kring van Dorth heeft al weten de V1 onderdak te willen bieden bij één van de twee Harfsense Abschussrampen, de lanceerinrichtingen van waaruit de 'vliegende bommen' werden afgevuurd richting Antwerpen. Maar ook vanuit De Hoven zelf is navraag gedaan, zegt de gemeentewoordvoerder. "In principe is de V1 daar natuurlijk ook aangetroffen. Er zijn ook andere Zutphense partijen die ideeën hebben. We gaan graag met een ieder in gesprek."

Volledig scherm
De vindplek van de V1, nabij de Oude IJsselbrug in Zutphen. © Judah Bolink

In Zutphen en omgeving zijn vaker V1's of restanten ervan aangetroffen. Zo is 1992 een V1 geruimd in de wijk Leesten en in 1976 een in Warnsveld. Wat de onlangs aangetroffen V1 onderscheid van de eerdere vondsten is de bijna volledig intacte staat. "Zo zien wij ze zelden", stelde majoor Fred de Vries van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) eerder vast in deze krant. Begin vorige maand is de V1 al grotendeels onschadelijk gemaakt, in september gaat de EOD het wapentuig verder ruimen. Volgens de zegsvrouw van de gemeente wordt dan pas duidelijk in hoeverre de V1 te behouden valt.

 1. Woningbouwcorporaties willen huurhuizen verduurzamen in plaats van belasting betalen

  Woningbouw­cor­po­ra­ties willen huurhuizen verduurza­men in plaats van belasting betalen

  Woningbouwcorporaties uit de wijde regio hebben in Den Haag geprotesteerd tegen de Verhuurdersheffing. De belasting die het Rijk heft over sociale woningen steken de verhuurders liever in verduurzaming van hun huizen en het om laag brengen van woonlasten van hun huurders. Alleen al in de Stedendriehoek gaat het om 71 miljoen dat geinvesteerd zou kunnen worden in de komende twee jaar. Ook corporaties uit Salland en Zwolle zijn naar Den Haag afgereisd om de eigen plannen te presenteren.
 2. Gemist? ‘Wolf’ in Schoonheten en Staatsloterij verklaart levende Kampenaar dood
  Jouw regionieuws gemist?

  Gemist? ‘Wolf’ in Schoonhe­ten en Staatslote­rij verklaart levende Kampenaar dood

  De gemeente Raalte werd afgelopen week opgeschrikt door een Wolf, althans dat werd in eerste instantie gedacht. Een filmpje circuleerde over een dier dat mogelijk bloed van de weg zat te likken bij Schoonheten. Die ‘wolf’ bleek uiteindelijk de Duitse Herder Beer van Ans Spijker. ,,Het was een boterham. Ik kan je de plek zo aanwijzen,’’ aldus de eigenaresse. Dit verhaal was één van de opmerkelijkste verhalen van afgelopen week. Een overzicht van de verhalen van afgelopen week die het teruglezen waard zijn:
 3. Rechercheur Henrieke (39) raakt gevoelige snaar met haar verhalen: ‘Weet je waar mama nu is?’
  PREMIUM
  video

  Recher­cheur Henrieke (39) raakt gevoelige snaar met haar verhalen: ‘Weet je waar mama nu is?’

  Henrieke Schoonekamp (39) schrijft over de soms inktzwarte schaduwzijde van haar werk als forensisch rechercheur bij de politie in Oost-Nederland. Daarmee raakt ze bij veel mensen een gevoelige snaar. Twintig verhalen zijn nu gebundeld in het boekje Ontsporen, voorlopig alleen voor intern gebruik. ,,De verhalen gaan over wie ik was en wat ik het liefste deed en weer zou doen. Dat is best pijnlijk.’’

Zutphen