In september wordt de onlangs in Zutphen gevonden V1 verder geruimd. Meerdere partijen zouden de 'vliegende bom' graag een plek willen geven..
Volledig scherm
In september wordt de onlangs in Zutphen gevonden V1 verder geruimd. Meerdere partijen zouden de 'vliegende bom' graag een plek willen geven.. © Patrick van Gemert/Zutphens Pers

Veel interesse voor in Zutphen gevonden V1

Er bestaat veel interesse voor de in Zutphen gevonden V1, een ingenieus wapen van de Duitsers uit de Tweede Wereldoorlog. Vanuit verschillende hoeken is navraag gedaan over de mogelijkheden voor behoud van het bijzondere wapentuig. 

Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente Zutphen. Vooral het feit dat de V1 bijna volledig intact is gebleven zou de vondst interessant maken. Vandaag gaat de gemeente hierover nader in gesprek, zegt de woordvoerder. "Wij staan als gemeente zeker niet afwijzend tegenover behoud. We weten alleen nog niet in welke staat we de V1 naar boven kunnen halen."

De Hoven

De V1 - voluit Vergeltungswaffe 1, een onbemand straalvliegtuig van zo'n acht meter lang en vijf meter breed - werd onlangs aangetroffen nabij de Oude IJsselbrug in Zutphen. Het wapentuig lag ruim zeventig jaar verborgen onder de grond op zo'n twee meter diepte in een weiland langs rivier de IJssel. Aan boord ruim 800 kilo springstof, meer dan voldoende om gevaarlijk te zijn voor nabijgelegen woningen in wijk De Hoven.

Quote

Er zijn ook andere Zutphense partijen die ideeën hebben. We gaan graag met een ieder in gesprek

Woordvoerder gemeente Zutphen

Onder meer vanuit Harfsen bestaat interesse. Vereniging Plaatselijkbelang Harfsen en Kring van Dorth heeft al weten de V1 onderdak te willen bieden bij één van de twee Harfsense Abschussrampen, de lanceerinrichtingen van waaruit de 'vliegende bommen' werden afgevuurd richting Antwerpen. Maar ook vanuit De Hoven zelf is navraag gedaan, zegt de gemeentewoordvoerder. "In principe is de V1 daar natuurlijk ook aangetroffen. Er zijn ook andere Zutphense partijen die ideeën hebben. We gaan graag met een ieder in gesprek."

De vindplek van de V1, nabij de Oude IJsselbrug in Zutphen.
Volledig scherm
De vindplek van de V1, nabij de Oude IJsselbrug in Zutphen. © Judah Bolink

In Zutphen en omgeving zijn vaker V1's of restanten ervan aangetroffen. Zo is 1992 een V1 geruimd in de wijk Leesten en in 1976 een in Warnsveld. Wat de onlangs aangetroffen V1 onderscheid van de eerdere vondsten is de bijna volledig intacte staat. "Zo zien wij ze zelden", stelde majoor Fred de Vries van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) eerder vast in deze krant. Begin vorige maand is de V1 al grotendeels onschadelijk gemaakt, in september gaat de EOD het wapentuig verder ruimen. Volgens de zegsvrouw van de gemeente wordt dan pas duidelijk in hoeverre de V1 te behouden valt.

Zutphen