Volledig scherm
Eerdere dodenherdenking in Zutphen © RONNY TE WECHEL

Veel kernen staan stil bij Dodenherdenking op 4 mei

In veel kernen in de regio heeft donderdag een dodenherdenking plaats. De programma’s verschillen, maar overal wordt om 20 uur twee minuten stilte gehouden

Zutphen

Vanaf 19 uur een kort programma, met verhalen, muziek, gedichten in de Burgerzaal. Om 19.45 begint de stille tocht die gaat via de Lange Hofstraat, Groenmarkt, Barlheze en Rozengracht naar het Gideonmonument. Hier wordt om 20.00 uur 2 minuten stilte gehouden, waarin we alle slachtoffers van oorlogssituaties herdenken. Vanaf 21 uur het Requiem van Gabriel Fauré in de Walburgiskerk in Zutphen door onder meer Toonkunst Zutphen. De toegang is gratis. Vrijkaarten zijn te krijgen bij Music All In (in Zutphen) en bij The Read Shop (winkelcentrum Dreiumme Warnsveld).

Warnsveld

Om 19 uur is er in de Martinuskerk in Warnsveld een bijeenkomst. Na afloop van deze bijeenkomst start rond 19.35 uur de stille tocht. Deelnemers verzamelen zich bij de Martinuskerk.

Eerbeek

In Eerbeek verzamelen de deelnemers zich om 19.10 uur bij de Herdenkingsplaquette aan het ‘Stuijvenburchplein’. De stille tocht eindigt bij het monument op de begraafplaats aan de Coldenhovenseweg.

Brummen

Start stille tocht om 18.50 uur bij het gemeentehuis. Via het monument voor het gemeentehuis lopen de deelnemers naar het Joods monument en daarna richting het oude postkantoor Oude Pancratiuskerk.

Hall

Leerlingen van basisschool De Vossestaart hebben op de begraafplaats in Hall zes oorlogsgraven geadopteerd. De herdenkingsbijeenkomst heeft om 17.30 uur plaats.

Lochem

Om 18.30 uur is er een stille rondgang op de Nieuwe begraafplaats, Zutphenseweg in Lochem, gevolgd door een herdenkingsbijeenkomst in de Gudulakerk, aansluitend op de Kleine Markt in om 20 uur twee minuten stilte.

Almen

Om 19.45 uur verzamelen bij de Nieuwe Aanleg en lopend naar de begraafplaats Almen-Harfsen

Barchem

19.45 uur Verzamelen bij Nederlands Hervormde Kerk Barchem

Gorssel

19.30 uur Verzamelen voor museum MORE aan de Hoofdstraat in Gorssel; stille tocht naar begraafplaats in Gorssel

Laren

19.35 uur Klokluiden tot 19.40 uur; 19.58 uur The Last Post gevolgd door twee minuten stilte.

Harfsen

19.15 uur Verzamelen bij Ons Gebouw, Ons Plein in Harfsen; 19.20 uur Vertrek stille tocht naar de graven van Ynze Dikkerboom en Christine van Heesch

Overige herdenkingsplaatsen

Historisch Genootschap De Elf Marken legt bloemen bij de volgende herdenkingsplaatsen:

Joppelaan Gorssel, plek van fusillade Gorsselnaren

Flierderweg, monument Hurrull, Engelse vliegenier

Harfsensesteeg, crash Lancaster

Kerkhof Almen, graf Johannes Bielderman,

Dorpsstraat Almen, monument ter herinnering aan tijdelijke begraafplaats 40 Canadezen

U kunt deze herdenkingsplaatsen op een zelfgekozen tijdstip bezoeken.

Oxerhof

Er vindt ieder jaar een herdenking plaats in Oxerhof. Daar is tijdens de oorlog een kamp geweest waar enkele uren voor de bevrijding een aantal verzetsmensen zijn gefusilleerd. Aanvang 19.30 uur in het Grote Huis van De Oxerhof.

Barchem

Vanaf 19.45 uur met medewerking van het koor Encore bij het monument bij de Barchkerk.

Vorden

De herdenkingsbijeenkomst begint om 19.00 uur in de Dorpskerk Vorden. Om 19.50 uur gevolgd door de stille tocht vanaf de poort van de Vordense Algemene Begraafplaats naar de graven van de geallieerden

Ruurlo

Vanaf 19 uur in de Dorpskerk in Ruurlo. Na de herdenkingsbijeenkomst vertrekt om 19.37 uur vanaf het Kerkplein een stille tocht naar het monument op ’t Rikkelder. 

Zutphen