Volledig scherm
© Thinkstock

Veel steun voor kinderboerderij De Schouw in Zutphen

Of het voldoende is moet nog blijken, maar in Zutphen komt veel steun op gang voor de noodlijdende kinderboerderij De Schouw. 

Het bestuur van de kinderboerderij aan de Schouwlaakseweg meldde deze week dat er een jaarlijks structureel tekort is van 25.000 euro en dat het voortbestaan daardoor onzeker is. 

De PvdA dient volgende week een motie in waarin het college wordt opgeroepen om samen met de kinderboerderij naar een duurzame oplossing te zoeken zodat de kinderboerderij voor Zutphen kan worden behouden. Op internet komen bovendien veel steunbetuigingen en oproepen tot hulp los. Zo is onder anderen een crowdfundingactie gestart met als doel om 5000 euro bij elkaar te brengen. Ook vrijwilligersorganisatie Kiwanis Zutphen zet zich actief in om nieuwe donateurs te werven.

Gemeente

De meeste financiële steun zal vermoedelijk toch van de gemeente moeten komen. Daar werd in 2011 om financiële redenen besloten de verschillende dierenweides in Zutphen te privatiseren. De Schouw werd daarom vanaf begin 2013 bij de Stichting vrienden van de kinderboerderij “de Schouw” – Zutphen ondergebracht. De betrokkenen bij die stichting deden sindsdien veel om de inkomsten te verhogen, maar het lukte niet om structureel genoeg geld te vinden om het wegvallen van de gemeentelijke bijdrage te kunnen compenseren. Tegenover de totale jaarlasten van ongeveer 100.000 euro komt structureel 25.000 euro te weinig binnen, meldt aftredend bestuurslid Piet de Graaff.

Bijspringen

Een structurele oplossing anders dan hernieuwde financiële steun van de gemeente lijkt niet snel voorhanden. PvdA-raadslid en indiener van de motie Marjolijn Moester vindt het goed dat er door het bestuur van de kinderboerderij naar alternatieve financiering wordt gezocht, maar is ook van mening dat de gemeente opnieuw structureel moet bijspringen als er een tekort blijft bestaan. ,,Voor de gemeente is 25.000 op jaarbasis niet heel veel en het gaat financieel nu sowieso een stuk beter bij de gemeente dan toen er voor de privatisering werd gekozen.” Moester wijst er op dat de afgelopen paar jaar al incidenteel werd bijgesprongen door de gemeente. ,,Maar er moet een structurele oplossing komen, want er worden veel mooie dingen gedaan bij de kinderboerderij.”

Klik hier voor beantwoorden of doorsturen

Zutphen