Volledig scherm
De vier verdachten lieten de brandende bus bij de gevangenispoort in Zutphen achter toen ze er vandoor gingen. © Persbureau Heitink

Verdachten uitbraakpoging Zutphen nog zeker veertien dagen in de cel

De vier mannen uit Frankrijk die verdacht worden van een bevrijdingspoging uit de gevangenis in Zutphen, blijven nog zeker veertien dagen in de cel zitten. Dat heeft de rechtbank in Arnhem zojuist beslist.

Ze worden verdacht van vernieling, brandstichting en het ‘behulpzaam zijn bij een ontvluchting', zegt advocaat Jan-Hein Kuijpers, die een van de verdachten bijstaat. Wat de verdachten erover verklaard hebben, mag Kuijpers niet zeggen. Ze zitten in volledige beperking, wat betekent dat ze volledig afgesloten moeten zijn van de buitenwereld.  

Het viertal zou zondag hebben geprobeerd de tot levenslang veroordeelde topcrimineel Omar L. uit de gevangenis van Zutphen te bevrijden. Ze zetten een brandende bus tegen de poort, die daardoor beschadigd raakte. Wat de mannen precies van plan waren, blijft nog onduidelijk, maar het Openbaar Ministerie sprak al snel van een uitbraakpoging.

Het viertal ging er in andere auto vandoor nadat de bus tegen de gevangenispoort was gezet. Na een wilde achtervolging werden de mannen in Wehl en Zevenaar opgepakt. Omar L. werd dezelfde dag nog per helikopter verplaatst naar de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught.  Ze werden in de cel gezet en mogen nog  steeds geen contact hebben met de buitenwereld. 

 1. Carnavalisten laten zich niet omverblazen door beetje wind
  PREMIUM
  video

  Carnavalis­ten laten zich niet omverbla­zen door beetje wind

  Ondanks de stevige wind en wat buien zijn de carnavalsoptochten in Overijssel en Gelderland vandaag overal doorgegaan. In tegenstelling tot de zuidelijke provincies en Noord- en Zuid-Holland en Zeeland, waar diverse optochten voor vandaag of morgen zijn afgeblazen, staat het licht in de oostelijke regio's vooralsnog op groen. Wel wijzen sommige organiserende carnavalsverenigingen er wagenbouwers op dat ze hogere onderdelen die extra windgevoelig zijn extra goed moeten bevestigen.
 2. Geen regels voor kindvloggers: ‘Bij sommige ouders staan de eurotekens in de ogen’
  PREMIUM
  VIDEO

  Geen regels voor kindvlog­gers: ‘Bij sommige ouders staan de eurotekens in de ogen’

  Ze testen cosmeticaproducten, spelen met speelgoed of maken slijm. Hun video’s worden miljoenen keren bekeken en adverteerders betalen grof geld. Geen wonder dat het aantal kindvloggers met een eigen YouTube-kanaal is geëxplodeerd. Hoewel de regels voor kinderarbeid streng zijn, lijken kindvloggers vrij spel te hebben. En dat is een probleem, vinden experts. ,,Een kind is geen verdienmodel.”

Zutphen