Wethouder Annelies de Jonge.
Volledig scherm
PREMIUM
Wethouder Annelies de Jonge. © Arjan Gotink

Vergeet die nieuwe speeltuin, al het geld gaat in Zutphen naar jeugdzorg

Geen nieuwe speeltuin, geen geld voor onderhoud van wegen. Zutphen kampt al jaren met miljoenentekorten op de jeugdzorg en schrapt al het vet van haar botten. Niet eerlijk, zegt wethouder Annelies de Jonge, als je kijkt naar haar gemeente die veel minima en instellingen herbergt. Wil het rijk daar alsjeblieft rekening mee houden, vraagt zij namens alle ‘probleemgemeenten’ in Nederland.    

Verschillen

De ene gemeente is veel meer kwijt aan jeugdzorg dan de andere. Hoe kan dat? Sociaal-economische en sociaal-culturele factoren spelen hier een rol. In gemeenten waar veel beroep wordt gedaan op jeugdzorg wonen vaak veel gezinnen die afhankelijk zijn van een bijstandsuitkering, gezinnen met een niet-westerse achtergrond en er zijn veel eenoudergezinnen. Uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vorige week publiceerde, blijkt dat in Zutphen bijna 14 procent van de jongeren aanspraak maakt op jeugdhulp. In hechte traditionele gemeenschappen als Urk en Staphorst wordt juist relatief weinig beroep gedaan op jeugdzorg. In deze gemeenten maakt nog geen 7 procent van de jongeren gebruik van jeugdzorg. Inwoners van Staphorst helpen elkaar via de veelal kerkelijke gemeenschappen. 

Met een somber gemoed somt Annelies de Jonge (PvdA), wethouder te Zutphen, op wat de gevolgen kunnen zijn van de miljoenentekorten bij de jeugdzorg. ,,Die ene speeltuin die hard aan vervanging toe is, die kunnen we nu niet aanpakken. Anderhalve ton kost zoiets, dat geld hebben we nu elders nodig. Heel triest.’’ Niet alleen de speeltuinjeugd gaat het merken. Zutphen moet ook bezuinigen op onderhoud van wegen, cultuur en sportaccommodaties. De gemeente overweegt haar eigen vastgoed op de markt te brengen, zoals het pand van de populaire jongerenwerkplaats Walhallab en de monumentale Witte Vleugel in het oude stadshart. ,,Allemaal pijnlijke maatregelen’’, zegt De Jonge. ,,We halen het vet van onze botten om de tekorten aan te vullen.’’ Eigenlijk valt dit niet te verkopen, verzucht ze. ,,Het rijk houdt jaarlijks miljarden over en wij als gemeente, die moet zorgen voor een prettige leefomgeving, moeten diep gaan om de begroting sluitend te maken. Dat is enorm onrechtvaardig.’’ 

Zutphen