Volledig scherm
Afbeelding ter illustratie © Thinkstock

'Verkeersveiligheid in Zutphen onder de maat'

De verkeersveiligheid staat in Zutphen flink ter discussie. De gemeente zou daarom met inwoners en ondernemers in overleg moeten gaan over verbetering van die veiligheid, vindt raadslid Bert Jansen van BewustZW. 

Ook Burgerbelang riep onlangs al het college op de verkeerssituatie rondom de kruising Jan Vermeerstraat, Van Heemstrastraat en Gerard Doustraat veiliger te maken. Buurtbewoners klaagden kort daarvoor over de veiligheid op zebrapaden bij dat kruispunt, waar in 2014 de verkeerslichten als bezuinigingsmaatregel weg werden gehaald. 

Omstreden

Automobilisten zouden in de Jan Vermeerstraat te hard rijden en voetgangers bij het kruispunt over het hoofd zien. Daar moet onmiddellijk iets aan gedaan worden, vindt Burgerbelang. BewustZW gaat nu een stap verder en wijst op meer plekken in Zutphen die onveilig zouden zijn. Daaronder bevindt zich ook het omstreden kruispunt Deventerweg-Van Der Capellenlaan. Omwonenden in die straten zijn het al enkele jaren oneens met de gemeente over de verkeersveiligheid. 

Gevaarlijke kruisingen

In maart vorig jaar kwam er een fietsster om op het kruispunt, na een aanrijding met een vrachtwagen. Dat was toen reden voor bewoners om opnieuw de verkeersveiligheid in twijfel te trekken. ‘Er zijn meerdere gevaarlijke kruisingen en onduidelijke verkeerssituaties ontstaan na maatregelen vanuit het college’, stelt BewustZW nu. 

De partij noemt daarbij ook de kruispunten bij de Spittaalstraat-Graaf Ottosingel, Kleine Omlegging-Coehoornsingel en Prins Bernhardlaan-Kleine Omlegging. In verschillende straten moet bovendien meer worden gehandhaafd op de maximumsnelheid. In elk geval zou dat in de Emmerikseweg vanaf de Gerard Doustraat tot de Thorbeckesingel, de Groenmarkt, Troelstralaan, Draaiomsdreef en Weg naar Voorst niet misstaan, vindt de partij. 

Samen met inwoners en ondernemers moet wat BewustZW betreft geïnventariseerd worden welke verkeersonveilige situaties er zijn en op basis daarvan een plan worden gemaakt.

Zutphen