Volledig scherm
© Thinkstock

Verplichte hulp voor winkeldief Zutphen

ZUTPHEN - Wat hij vooraf het meest zei te vrezen, gebeurt toch. De rechtbank in Zutphen heeft een 36-jarige draaideurcrimineel veroordeeld tot een traject van twee jaar straf en behandeling. De man heeft een strafblad van 25 pagina's opgebouwd.

Twee weken geleden moest hij voorkomen voor een reeks winkeldiefstallen in Zutphen, die hij ruiterlijk bekende.

ISD-maatregel
De rechters nemen met hun vonnis het advies van de Reclassering en de eis van het Openbaar Ministerie over. De man krijgt de zogenaamde ISD-maatregel opgelegd: Maatregel Inrichting Stelselmatige Daders, die in 2004 is ingesteld om de plaag van veelplegers aan te pakken. De drieënhalve maand die de man al in verzekering en voorlopige hechtenis heeft doorgebracht, wordt niet in mindering gebracht op de straf.

Zelf hulp zoeken
De verdachte vroeg zelf om een korte gevangenisstraf waarna hij zelf hulp zou willen zoeken. De rechters geloven niet dat dit goed komt. Ze voeren aan dat de man een veelpleger is, die delicten pleegt om zich zelf te kunnen voorzien in drugsgebruik, dat hij keer op keer in de fout gaat, voor overlast zorgt en de laatste jaren niet vatbaar is voor hulpverlening. "Een strak juridisch kader is nodig om ervoor te zorgen dat verdachte de benodigde klinische behandeling krijgt", concluderen de rechters in hun vonnis.

  1. Geen hoofdprijs, wel boost voor clubheld uit Harderwijk
    video

    Geen hoofdprijs, wel boost voor clubheld uit Harderwijk

    Tiny Heijmans uit Geffen, finalist van het verspreidingsgebied Brabants Dagblad, is op de KNVB Campus in Zeist uitgeroepen tot winnaar van de Clubhelden van de amateursport 2017. Als vrijwilliger van Nooitgedacht, de voormalige club van Ruud van Nistelrooij, ontving hij 10.000 euro voor zijn club. Harderwijker Goossen Luytjes, als VVOG-vrijwilliger de winnaar van het Stentor-gebied, haalde de top-drie niet maar ging wel met een minicruise naar huis.

Zutphen