Volledig scherm
Foto ter illustratie. © EPA

Vier mannen uit Zutphen verdacht van beroving 300 iPhones van koerier

De rechtbank in Utrecht buigt zich vandaag en morgen over de beroving van een koerier die in Veenendaal een lading iPhones met een totale waarde van ruim 300.000 euro kwam afleveren. Het Openbaar Ministerie verdenkt vier mannen uit Zutphen van betrokkenheid.

Een koerier uit Duitsland werd vorig jaar door drie mannen beroofd toen hij op de avond van 24 augustus een partij van driehonderd iPhones kwam bezorgen bij een loods aan de Klovenier in Veenendaal. Onder bedreiging van een revolver knevelden ze de Duitser en gingen ze er met de dure telefoons vandoor. De loods was onder een valse naam gehuurd. 

De Utrechtse rechtbank heeft twee dagen uitgetrokken voor de inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen de vier verdachten. Drie van hen zitten in voorarrest. Een 32-jarige Zutphenaar mag zijn berechting thuis afwachten. Zijn vingerafdrukken zijn aangetroffen op meubelstukken en nepverpakkingen waarmee de loods in Veenendaal was aangekleed, zodat de koerier bij aankomst geen argwaan zou krijgen.

‘Gebruikt’

Op een pro-formazitting pleitte raadsman Michiel Lamers vandaag voor de vrijlating van zijn cliënt, de 28-jarige eigenaar van een telefoonwinkel. De Zutphenaar erkent dat hij heeft geholpen bij het regelen en laten afleveren van de iPhones, maar volgens de verdachte wist hij niet dat de koerier zou worden overvallen. Hij zou zijn ‘gebruikt’ door een man die al eerder bestellingen via zijn telefoonwinkel had geplaatst. Voor zijn hulp zou de Zutphenaar 1 procent van de waarde van de partij telefoons krijgen.

Volgens de advocaat ondersteunen twee recente getuigenverhoren de lezing van zijn cliënt, maar de rechtbank was het met de officier van justitie eens, dat er nog voldoende ernstige bezwaren en gronden waren om hem vast te houden. Ook woog het maatschappelijk belang zwaarder dan zijn persoonlijk belang, aldus de rechters. De verdachte zit al ruim een jaar in voorarrest.

Verblijfplaats

De rechtbank wees ook het verzoek af om opnieuw een poging te doen om de man, voor wie de Zutphenaar als tussenpersoon opgetreden zou hebben, als getuige op te roepen. Volgens de rechters heeft het Openbaar Ministerie zich ‘voldoende ingespannen’ om deze man te vinden, maar is zijn verblijfadres niet boven water gekomen. Ook in België was tevergeefs navraag gedaan. ,,Het is onaannemelijk dat hij binnen een aanvaardbare termijn zal verschijnen”, oordeelde de rechtbank.

De inhoudelijke behandeling van de strafzaak voor de rechtbank in Utrecht is op donderdag 7 november en vrijdag 8 november.

Zutphen